Piknik w Prowansji

Autorka bestselleru "Lunch w Paryżu" zabiera nas w kolejną podróż, tym razem do serca Prowansji

Piknik w Prowansji
Piknik w ProwansjiStyl.pl/materiały prasowe
Piknik w Prowansji
Piknik w ProwansjiStyl.pl/materiały prasowe

Przed dziesięcioma laty pochodząca z Nowego Jorku Elizabeth Bard, podążając za przystojnym Francuzem, wdrapała się po kręconych schodkach do miłosnego gniazdka w centrum Paryża. Po jakimś czasie, kiedy ich dziecko  było w drodze, nabrała przekonania, że odnalazła swoje miejsce na ziemi, miejsce już "na zawsze". Jednak przed narodzinami dziecka para decyduje się na romantyczny wypad do Céreste, małej wioski w Prowansji. Tam przypadek prowadzi ich do domu, stanowiącego wojenne schronienie słynnego poety. Urzeczeni urokiem staroświeckiego domostwa i związaną z nim historią Elizabeth i Gwendal postanawiają się przeprowadzić — pakują manatki i wielką brytfannę, przenoszą się na francuską wieś i otwierają własną lodziarnię...

Wypełniony kuszącymi przepisami Piknik w Prowansji, równie smakowity jak faszerowane kwiaty cukinii czy miodowo-tymiankowe lody, stanowi opowieść o wszystkim, co się wydarzyło, kiedy już "żyli razem długo i szczęśliwie" — o Amerykance poznającej, jak funkcjonuje francuskie macierzyństwo, o rodzinie odkrywającej nową pasję zawodową, o inicjacji w klasyczną kuchnię prowansalską. Z humorem doprawionym szczyptą złośliwości i porcją truskawkowego sorbetu Bard przypomina nam, że życie - to w kuchni i to poza kuchnią - jest randką z nieoczekiwanym.

"Rozkoszna podróż przez La Belle France... Zabawna, bystra, złośliwa i mądra, z wisienką na torcie w postaci smakowitych przepisów". Jamie Cat Callan

"Romans przy buzującym piecyku... To Jedz, zostań i kochaj z dodatkiem korzennych moreli". Adriana Trigiani

Elizabeth Bard jest amerykańską dziennikarką i pisarką mieszkającą w Prowansji. Jej pierwsza książka Lunch w Paryżu. Love story z przepisami — nie tylko kulinarnymi znalazła się na liście bestsellerów "New York Timesa" i zauroczyła czytelników w wielu krajach, włączając w to Polskę.  W 2010 roku w USA zdobyła nagrodę Gourmand World Cookbook Award za najlepszą debiutancką książkę kucharską. Była także nominowana do nagrody za debiut Barnes&Noble "Discover Great New Writers". Losy pisarki można śledzić na www.elizabethbard.com

Elizabeth Bard

"Piknik w Prowansji"

przeł. z ang. Beata Długajczyk

Wydawnictwo Bukowy Las

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas