Ewa Wachowicz: Cebula i jej (nie)zwykłe wykorzystanie w kuchni
Niektórzy twierdzą, że kuchnia bez cebuli praktycznie nie istnieje. Prawda jest taka, że to produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów i wzbogacić nim większość potraw. W mojej kuchni niemal każda zupa powstaje przy jej udziale. Jeśli chodzi o sałatki, to również jest nieodzownym składnikiem. Oprócz tego ma wiele cennych właściwości. Czego nie wiemy o cebuli i jak ją wykorzystać?
Istnieje kilka odmian cebuli, ale skupmy się na tej "zwykłej", którą każdy z nas ma w kuchni. Tak jak już wspomniałam, wykorzystuję ją do wielu potraw, ale lubię też eksperymentować. Czy wiecie, że upieczona w piekarniku sprawdzi się jako ciekawa i smaczna przystawka? Wystarczy z cebul odciąć korzonki, warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury. Po upieczeniu przełożyć na talerzyk, rozciąć, przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą i od razu serwować. Można jeść ją samą lub z pieczywem. Taka "oczywiście nieoczywista" potrawa z całą pewnością zwróci uwagę waszych gości. Możecie ją podać na przykład przed głównym posiłkiem w czasie kolacji.
Wiecie, że cebulę można też marynować? Oto przepis na ten przysmak.
Przygotowanie marynowanej cebuli:
Cebulę obrać i pokroić w talarki. Włożyć do wyparzonych słoików razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, czosnkiem i kawałkami chrzanu. Zalać przegotowaną i lekko wystudzoną marynatą. Zakręcić i odstawić na kilka dni (można zapasteryzować). Przechowywać w chłodzie (w lodówce lub piwnicy).
Tak zamarynowana cebula może być świetnym dodatkiem do różnego rodzaju dań mięsnych i sałatek.
Z cebuli można przyrządzić także... konfiturę. Jeśli nie jesteście w stanie przekonać do tego warzywa dzieciaków, to poniższy przepis powinien w tym pomóc.
Konfitura z cebuli
Przygotowanie konfitury z cebuli:
Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się roztopi. Następnie wrzucić pokrojone w piórka cebule, wymieszać i podsmażyć. Gdy się skarmelizują, podlać winem. Dusić tak długo, aż trunek odparuje. Posłodzić miodem, zakwasić octem jabłkowym. Posolić, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze przez chwilę, po czym odstawić do wystudzenia.
Taka konfitura doskonale komponuje się z pieczywem, ale można też stworzyć wielowarstwową kanapkę, w której będzie jednym ze składników.
O ile cebula najzdrowsza jest na surowo, o tyle ta prażona, którą możemy posypać zapiekankę, hot-doga albo makaron, smakuje znakomicie. Możecie kupić gotową w wielu sklepach spożywczych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście zrobili ją samodzielnie. Zwłaszcza, że nie jest to trudne. Przepis poniżej.
Opis przygotowania prażonej cebulki:
Cebule obrać i niezbyt drobno posiekać. Wrzucić do miski, oprószyć mąką i wymieszać. Przesypać na sitko i strzepnąć nadmiar mąki. W rondelku lub na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej i partiami usmażyć cebulę na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przełożyć do miseczki, posolić i wymieszać. W szczelnie zamykanym pojemniku prażoną cebulę można przechowywać nawet przez kilka tygodni.
Skupmy się przez chwilę na prozdrowotnych właściwościach tego warzywa. Wszyscy wiemy, że cebula ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Dlaczego? Bogata jest w witaminy: C, A oraz te z grupy B. Zawiera też między innymi żelazo oraz wapń. Dobra wiadomość dla osób, które dbają o zgrabną sylwetkę - jest niskokaloryczna, w 100 gramach tego warzywa znajduje się około 40 kcal. Warto zdawać sobie również sprawę z tego, że cebula duszona czy to gotowana, wciąż jest bardzo zdrowa, ale nie oszukujmy się - to nie to samo, co ta surowa.
Teraz kiedy łatwo "złapać" przeziębienie, dobrze mieć w domu naturalny specyfik, który nam pomoże w przypadku drobnych infekcji i bólu gardła. Poniżej przepis na syrop z cebuli. Bardzo łatwo go przygotować.
Przygotowanie syropu z cebuli:
Cebule, czosnek oraz imbir obrać i pokroić. Wraz z goździkami ułożyć w słoiku, robiąc warstwy. Zalać miodem. Zamknąć i odstawić w zacienione miejsce na jeden dzień. Pić po 1 łyżce 3 razy dziennie.
***
Zobacz także:
Nietypowe wersje bigosu według Ewy Wachowicz
Najdroższa kawa świata. Jakie gatunki są najcenniejsze?
"Koktajl amiszów" chroni przed zawałem serca. Wypróbuj w domu!