Reklama

Jak chronić włosy przed słońcem?

Najbardziej wrażliwe na jego niszczące działanie są włosy siwe, rozjaśniane i farbowane. Dlatego trzeba o nie szczególnie zadbać


Osłaniaj je przed promieniami UV

Gdy zamierzasz spędzić więcej czasu na „ostrym” słońcu (idziesz na plażę, czy na wycieczkę w górach), zepnij włosy w koczek. W ten sposób zmniejszysz powierzchnię narażoną na promieniowanie. Warto też założyć kapelusz – ochroni pasma przed szkodliwym promieniowaniem, a głowę przed przegrzaniem. Dobrze, by był przewiewny, skóra nie będzie się pocić i przetłuszczać. 



Stosuj kosmetyki z filtrami

 Jeśli włosy będą wystawione na działanie słońca, np. chcesz opalić twarz lub idziesz popływać w morzu, nie zapomnij spryskiwać ich co 3–4 godziny mgiełką z filtrami UV. Powinna ona zawierać olejki ochronne, proteiny i witaminy. Wtedy ochroni je przed przesuszeniem i łamliwością. By jeszcze skuteczniej zadbać o pasma, używaj szamponów i odżywek przeciwsłonecznych. 

Reklama

Starannie je oczyszczaj

Po plażowaniu od razu weź prysznic i dokładnie umyj głowę. Morska sól i piasek bardzo niszczą włosy. Nie susz ich także na słońcu. Woda jak soczewka skupia promienie ultrafioletowe, potęgując ich szkodliwe działanie.


Daj włosom odetchnąć

Latem staraj się, jak najrzadziej używać kosmetyków stylizujących – oblepiają kosmyki, a wtedy substancje odżywcze nie mają szans działać. Ogranicz także farbowanie. By kolor nie wypłowiał, stosuj płukanki barwiące (przepisy na dole).


Wzmacniaj kolor płukankami

Rumiankową podkreślisz blond, orzechową pogłębisz ciemny kolor. Ponadto obie płukanki nadają włosom zdrowy połysk i je wzmacniają. Stosuje się po każdym myciu głowy.


Płukanka rumiankowa

Składniki: 

2 torebki (herbatki) rumianku, 1/2 l wody 

Jak ją przygotować i stosować?

Rumianek gotuj 15 minut. Płukankę pozostaw do wystygnięcia. Spłucz nią włosy. Zawiń je w ręcznik i zaczekaj, aż same wyschną


Płukanka orzechowa


Składniki: 

zielone łupiny z 10 niedojrzałych orzechów włoskich, 1/2 l wody

Jak ją przygotować i stosować? 

Gotuj łupiny 2 godziny (uzupełniaj wodę). Przecedź i pozostaw do wystygnięcia. Wywar użyj do ostatniego płukania.


Zobacz także:


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: włosy | uroda
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy