4 przepisy na szwajcarskie przysmaki
Szwajcarska kuchnia większości kojarzy się z garnkiem pysznego fondue. Jakimi jeszcze przysmakami mogą pochwalić się Szwajcarzy?
Pod tą nazwą kryje się zarówno pyszne danie, jak i ser. By przygotować potrawę podgrzewa się go na niewielkiej patelni. Gdy całkiem stopnieje, serwuje się go wraz z marynowanymi cebulkami, małymi ziemniaczkami i ogóreczkami. Czasem podaje się także plastry suszonej szynki.
To najbardziej popularny szwajcarski przysmak. W garnku na niewielkim ogniu robi się zasmażkę, po czym dolewa białego wina. Następnie wystarczy dodać startego sera, cały czas mieszając. Gdy danie jest odpowiednio gęste, należy postawić naczynie na podgrzewaczu i serwować z grzankami do maczania.
Gigantyczny placek przyrządza się ze startych na grubej tarce ziemniaków, a następnie smaży na gorącym maśle. Serwuje się go z różnymi dodatkami: serem, szynką, jajkiem sadzonym lub kiełbasą.
Papet Vaudois
Potrawa ta stanowi doskonały dodatek do różnych kiełbas. Jest to danie z porów i ziemniaków, duszonych przez kilka godzin i zmieszanych na papkę. Przed podaniem należy dodać odrobinę masła, by podkreślić smak.
Każdy zakątek Szwajcarii to różnorodność smaków i potraw, każdy kanton ma w swoim menu coś wyjątkowego. Nie lada atrakcją są kulinarne podróże.