Smaczna Polska
Toruń słynie z pierników, a Podhale z oscypków. Na Śląsku zjemy roladę z modrą kapustą, a na Mazowszu flaczki. Każdy region ma swoją kuchnię, z której jest dumny. Sprawdź, gdzie można jej posmakować.
Małopolska: Obwarzanki, kremówki
Gdyby zapytać cudzoziemca, co chciałby zobaczyć w Polsce, niemal każdy odpowie - Kraków. Starówka stolicy Małopolski, położonej w połowie drogi między Wiedniem a Warszawą, szczyci się przede wszystkim atmosferą dawnych metropolii. Czas rzeczywiście jakby się tu zatrzymał.
Kuchnia: Region czerpie przede wszystkim z tradycji kulinarnych Austrii, ale spotkamy też smaki węgierskie, czeskie, niemieckie i żydowskie. Jednym z symboli miasta jest obwarzanek, wytrawne okrągłe pieczywo (o średnicy 12-17 cm), posypane makiem, solą lub sezamem. Kilkanaście lat temu przebojem wkroczyła do kuchni wadowicka kremówka, ulubione ciastko św. Jana Pawła II.
Imprezy kulinarne: 12-16 sierpnia - Festiwal Pierogów (Kraków); 23-24 sierpnia - Małopolski Festiwal Smaku (Kraków) 25 sierpnia - Święto Chleba i Wina (Wadowice); 30 sierpnia - Kociołek Galicyjski (Nowy Sącz).
Kaszuby: Śledzie
Otoczone lasami i wodami Kaszuby zachowały niezmienioną od wieków kulturę, zwyczaje i język. Perłą krainy jest Pojezierze, określane mianem Szwajcarii Kaszubskiej. Na jego terenie leży ponad 500 jezior.
Kuchnia: Przy tej liczbie jezior nic dziwnego, że podstawą kuchni są potrawy z ryb. Przyrządza się je na wiele sposobów: smażąc, gotując, doprawiając octem, śmietaną, dodając do sałatek, a nawet jajecznicy. Duże ich ilości soli się w beczkach i wykorzystuje w zimie.
I jeszcze jedno - Kaszubi twierdzą, że gdy ryba ma być dobra, powinna trzy razy pływać: w wodzie, maśle i w winie... Popularna w kuchni była też kasza - spożywano ją z mlekiem, dodawano do zup oraz do wyrobów wędliniarskich. Z prażonych ziaren sporządzano kawę zbożową.
Imprezy kulinarne: 18-19 lipca - Jamark Wdzydzki (Wdzydze Kiszewskie); 19 lipca - Festyn Kaszubski (Dębki); 15 sierpnia - Święto Chleba (Sławutowo); 23 sierpnia - Dzień Chleba i Miodu (Nadole).
Podhale: Oscypki
Położone jest u podnóża Tatr, jedynych w Polsce gór o charakterze alpejskim. Górzysty jego obszar to tzw. Skalne Podhale. Stolicą regionu jest Zakopane - najwyżej usytuowane polskie miasto (750-1100 m n.p.m.).
Kuchnia: Ukształtowana w trudnych warunkach materialnych oraz klimatycznych urzeka prostotą i wybornym smakiem. Podstawę stanowią gotowane ziemniaki, w gwarze góralskiej zwane grulami. Trudno jednak wyobrazić sobie kuchnię góralską bez oscypka. Tradycyjny sposób wyrobu tego słonego wędzonego sera jest przekazywany w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Od 100 lat jada się także moskole - placki pieczone na blasze.
Imprezy kulinarne: 11-12 lipca - Festiwal Moskola (Białka Tatrzańska); 12-16 sierpnia - VI Europejskie Targi Produktów Regionalnych (Zakopane); 23 sierpnia - Dzień Misia, Miodu i Bartników (Poronin).
Kujawy: Pierniki
To kraina wspaniałych budowli i jezior. Zabytkowy Toruń jest miastem wyjątkowym także i z tego względu, iż jego lewa część leży na Kujawach, ale prawa już na Pomorzu.
Kuchnia: Wypiekane w Toruniu od 700 lat pierniki rozsławiają miasto w całym świecie. Smak prostego ciasta z mąki, wody, mleka, miodu i przypraw okazał się nie do podrobienia!
Imprezy kulinarne: 11-12 lipca - Jarmark Jaszczurzy (Chełmno); 1 sierpnia - Jarmark Żywności (Toruń).
Mazowsze: Flaki wołowe
Na mazowiecki krajobraz składają się piaszczyste drogi, wierzby na miedzach, łąki z makami i chabrami oraz Warszawa, stolica Polski, gdzie życie toczy się na wysokich obrotach. Liczbą zabytków trudno jej się równać chociażby z Krakowem czy Gdańskiem, ale miasto szczyci się największym skupiskiem wieżowców w Polsce.
Kuchnia: Na stołach kuchni regionu niegdyś królowała dziczyzna, ryby, miód, grzyby i jagody. Dziś specjałem są znane na całym świecie flaki warszawskie, czyli wołowe mocno przyprawione np. imbirem i gałką muszkatołową.
Imprezy kulinarne: 25-26 lipca - II Międzynarodowy Turniej Smaków (Liw); 31 sierpnia - Święto Plonów (Jedlińsk).
Śląsk: Rolada, kluski i modra kapusta
Rolada, kluski i modra kapusta Kojarzony z wielkim przemysłem, kopalniami i hutami Górny Śląsk wcale nie jest taki czarny. Są tu także pałace (np. Świerklaniec), miejsca kultu (Piekary Śląskie) i zabytkowe sztolnie (Tarnowskie Góry).
Kuchnia: Tylko na Górnym Śląsku zraz jest nazywany roladą. Podaje się go z modrą (czerwoną) kapustą oraz kluskami śląskimi (z ziemniaków i mąki).
Imprezy kulinarne: 12 lipca - Zbóje i zbójnictwo (Chorzów); 7-19 września Jarmark Śląski (Katowice).
Lubelskie: Koguty
Zjawiskowe zamki i pałace, tajemnicze źródła i zapierające dech w piersiach krajobrazy Lubelszczyzny są w stanie zauroczyć każdego. Turystów przyciąga również Kazimierz Dolny. Pięknie położony nad brzegiem Wisły stał się mekką artystów.
Kuchnia: Tradycyjne dania przygotowywane są z mąki, kaszy gryczanej oraz jaglanej. Lubelszczyzna to kraina wszelkiego rodzaju pierogów: ruskich, z kaszą, z kapustą, owocami czy grzybami. Słynne na cały kraj są także wyroby piekarskie: cebularze czy koguty wypiekane tylko w Kazimierzu Dolnym.
Imprezy kulinarne: 16 sierpnia - Dzień Karpia Królewskiego (Potok Wielki); 19 sierpnia - Popołudnie ze śliwką (Kazimierz Dolny); 21-23 sierpnia - Chmielaki (Krasnystaw); 28 sierpnia-6 września - Europejski Festiwal Smaków (Lublin).