Keks królewski
Po skosztowaniu wigilijnych dań pora na wypieki. Proponujemy wyjątkowy keks, strudel z jabłkami, korzenny piernik i roladę makową.

Składniki
- 380 g mieszanki posiekanych owoców kandyzowanych, np. rodzynek, żurawiny, daktyli, fig, moreli, skórki pomarańczowej i ananasów
- 60 g masła
- 45 g brązowego lub trzcinowego cukru
- 150 ml spirytusu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 85 g mąki pszennej
- 60 g mąki migdałowej
- proszek do pieczenia
- sól
Sposób przygotowania:1. Dzień przed pieczeniem ciasta rozcieńcz spirytus wodą (1:1). Przelej do słoika i wsyp posiekane bakalie. Zakręć słoik i odstaw na noc. 2. Obie mąki przesiej przez sito do miski. Dodaj proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i wymieszaj. 3. Miękkie masło utrzyj cukrem i miodem na masę. Dodaj jajka i szczyptę soli. Ponownie zmiksuj. Wymieszaj z suchymi składnikami. 4. Posiekane bakalie odsącz i oprósz mąką, a następnie dodaj do ciasta. 5. Przełóż ciasto do formy. Udekoruj bakaliami. Piecz w 150 st. C przez ok. 30 min. Zobacz także: