Keks królewski
Po skosztowaniu wigilijnych dań pora na wypieki. Proponujemy wyjątkowy keks, strudel z jabłkami, korzenny piernik i roladę makową.
Sposób przygotowania:
1. Dzień przed pieczeniem ciasta rozcieńcz spirytus wodą (1:1). Przelej do słoika i wsyp posiekane bakalie. Zakręć słoik i odstaw na noc.
2. Obie mąki przesiej przez sito do miski. Dodaj proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i wymieszaj.
3. Miękkie masło utrzyj cukrem i miodem na masę. Dodaj jajka i szczyptę soli. Ponownie zmiksuj. Wymieszaj z suchymi składnikami.
4. Posiekane bakalie odsącz i oprósz mąką, a następnie dodaj do ciasta. 5. Przełóż ciasto do formy. Udekoruj bakaliami. Piecz w 150 st. C przez ok. 30 min.
Zobacz także: