Zupa grzybowa. Podbijamy smak zasmażką
Ma swoje miejsce na wigilijnym stole. Można ją przyrządzać na kilka sposobów. Ważne, aby zachować jej aromat.
Przygotowanie:
Przed ugotowaniem zupy namocz grzyby, najlepiej przez całą noc w niewielkiej ilości wody. Po wyjęciu ich, nie wylewaj wody.Pokrój grzyby w paseczki. Obierz warzywa. Marchew i pietruszkę pokrój w cienkie krążki, ziemniaki w kostkę, a kapustę, seler oraz por w paseczki.Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, w garnku do gotowania zupy. Po pięciu minutach dodaj pokrojone warzywa i grzyby. Zalej wszystko gorącym rosołem i dodaj wodę z moczenia grzybów. Zmniejsz ogień. Gotuj zupę na wolnym ogniu około 40 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zabiel ją śmietaną. Posiekaj koperek (lub tymianek). Rozlej gorącą zupę do talerzy. Przed podaniem posyp zieleniną.
Zobacz także: