Reklama

Zupa grzybowa. Podbijamy smak zasmażką

Ma swoje miejsce na wigilijnym stole. Można ją przyrządzać na kilka sposobów. Ważne, aby zachować jej aromat.

Ma swoje miejsce na wigilijnym stole. Można ją przyrządzać na kilka sposobów. Ważne, aby zachować jej aromat.


Czas przyrządzenia: 60
Składniki dla: 4

Składniki

  • 20 dag suszonych grzybów
  • 1 seler
  • 3 marchewki
  • 2 pory
  • 6 ziemniaków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 litra rosołu wołowego
  • koperek lub tymianek
  • sól
  • pieprz
  • śmietana

Przygotowanie:

Przed ugotowaniem zupy namocz grzyby, najlepiej przez całą noc  w niewielkiej ilości wody. Po wyjęciu ich, nie wylewaj wody.Pokrój grzyby w paseczki. Obierz warzywa. Marchew i pietruszkę pokrój w cienkie krążki, ziemniaki w kostkę, a kapustę, seler oraz  por w paseczki.Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, w garnku do gotowania zupy. Po pięciu minutach dodaj pokrojone warzywa i grzyby. Zalej wszystko gorącym rosołem i dodaj wodę z moczenia grzybów. Zmniejsz ogień. Gotuj zupę na wolnym ogniu około 40 minut, aż wszystkie  składniki będą miękkie. Zabiel  ją śmietaną. Posiekaj koperek (lub tymianek). Rozlej gorącą zupę do talerzy. Przed podaniem posyp zieleniną.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: zupa grzybowa | Wigilia | Kolacja | przepis | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy