Reklama

Reklama

Kapusta z grochem

Ewa Wachowicz przygotowuje groch z kapustą. Sprawdźcie ten prosty, świąteczny przepis!

Składniki

  • 400 g grochu łuskanego
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Przepis pochodzi z 351. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Groch namoczyć. Przełożyć na sito i przelać zimną wodą. Wrzucić do garnka. Wlać wodę, przykryć i gotować do miękkości. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i drobno pokroić. Włożyć do drugiego garnka. Podlać wodą, przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem. Przykryć i gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka. Na patelni rozgrzać sporą łyżkę masła. Wrzucić i usmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zezłoci, dodać do kapusty. Dorzucić ugotowany i odcedzony groch. Na patelni ponownie rozgrzać masło. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać trochę wody z kapusty, wymieszać i przelać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem. Pod przykryciem gotować jeszcze przez 20 minut.

Reklama

Polsat

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje