Reklama

Sałatka jarzynowa z szynką

Sałatka jarzynowa to prawdziwy klasyk na polskich stołach. Jeśli nie chcesz, by zabrakło jej na twoim stole w Święta, polecamy przepis na ten smakołyk z dodatkiem szynki.

Składniki

  • 8 średnich marchewek
  • 4 ziemniaki
  • 4-5 jajek
  • mały seler
  • 2 małe pietruszki
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • kwaśne jabłko
  • pół małej cebuli
  • 120 g szynki konserwowej
  • puszka groszku konserwowego lub szklanka mrożonego ugotowanego na parze
  • 6-8 łyżek majonezu
  • łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Marchew, pietruszkę, selery i ziemniaki dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Uwaga, warzywa nie mogą być rozgotowane, mają być sprężyste. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. 

2. Wystudzone warzywa obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jajka, ogórki, cebulę oraz obrane jabłko. Groszek odsączmy z zalewy i wrzucamy do sałatki. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę, majonez i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy. Sałatkę możemy serwować w salaterce lub kształtować foremką i podawać na osobnych talerzykach.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy