Reklama

Reklama

Szybkie potrawy na święta. Nie spędzicie wielu godzin w kuchni

Przygotowujecie się do świąt, ale nie chcecie spędzić w kuchni za dużo czasu? Spokojnie, istnieje na to kilka sposobów. Po pierwsze, pamiętajcie o tym, by zaangażować możliwie jak najwięcej domowników w świąteczne przygotowania. Warto też rozpocząć je wcześniej, by nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Od czego zacząć i na jakie potrawy najlepiej się zdecydować?

Mrożenie i przygotowywanie potraw kilka dni wcześniej: Przepis na sukces

Należy mieć świadomość, że niektóre produkty lub potrawy można przygotować wcześniej i zamrozić. Inne mogą z kolei być przechowywane w lodówce nawet przez kilka dni. Niezależnie od tego, czy przygotowujemy wigilię czy też dania na inne świąteczne dni, proponuję postawić na zupy.

Jednymi z flagowych pozycji w moim domu są barszcz czerwony i zupa grzybowa na zakwasie na barszcz. Aby ugotować taką zupę, trzeba mieć przede wszystkim zakwas na burakach ćwikłowych. Kilka dni wcześniej musimy wykonać następujące czynności - buraki obrać i pokroić na kawałki, przełożyć do słoika lub kamionki, zalać letnią, przegotowaną wodą (na jeden litr jedna łyżka soli). Dodać kminek, chrzan, czosnek, cukier. Odstawić pod przykryciem na przynajmniej 3 dni (maksymalnie do 6).

Reklama

Nie macie czasu na zrobienie zakwasu? Bez problemu kupicie taki w dobrych sklepach spożywczych. Mając zakwas, należy zabrać się za przygotowanie barszczu. Trzeba zrobić wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić. Dodać ukiszony barszcz.

Następnie: sól, cukier i sok z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna. Aby było mniej pracy, zamiast uszek można zaserwować barszcz z ugotowaną fasolą. Podobnie da się zrobić zupę grzybową, tylko zamiast zakwasu z buraków ćwikłowych należy dodać zakwas na barszcz biały, a wywar z grzybów należy przygotować bardziej esencjonalny tj. na większej ilości grzybów suszonych. Taką zupę podaję z ziemniakami.

Wędliny: Nieodłączny element świąt

Nie wyobrażam sobie świąt bez wędlin, w tym szynki. Nie wszyscy wiedzą, że szynkę możemy przygotować samodzielnie i serwować na ciepło, jako danie główne. Pokrojona w grube plastry i podana z ziemniakami smakuje doskonale. Oczywiście sprawdzi się też później, na zimno. Oto jak ją zrobić samodzielnie.

Domowa szynka

Składniki

  • 2 kg szynki
  • 150 g soli morskiej
  • 7 g saletry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 10 liści laurowych
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 główka czosnku
  • 1 garść suszonego tymianku

Składniki na solankę

  • 1½ l wody

Przygotowanie:

Przygotować solankę. Do wody wsypać sól, saletrę i cukier. Dodać kolendrę, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem zagotować, następnie wystudzić.

Szynkę ułożyć w naczyniu kamionkowym. Zalać solanką - płyn powinien przykryć mięso. Dodać całą główkę czosnku (w łupinie) i garść tymianku. Odstawić na kilka dni (nawet 7-10) w ciemne i chłodne miejsce. Od czasu do czasu należy zajrzeć do środka i przemieszać. Jeżeli marynata zmętnieje i zacznie ciemnieć, trzeba ją wymienić na nową, zmniejszając gramaturę soli.

Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami. Zasznurować dratwą (jeśli szynka jest zwarta, ten zabieg można pominąć). Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i upiec w piekarniku - temp. 160 st. C, czas pieczenia mniej więcej 2,5 godziny - ostatnich 15 minut bez przykrycia.

Szybkie potrawy do podania podczas świąt: Nie tylko karp

Jeśli nie przygotowujemy wieczerzy wigilijnej, a urządzamy spotkanie w jeden z dni świątecznych, to warto postawić na proste, niewymagające większego wysiłku potrawy. Czy takie w ogóle istnieją? Oczywiście, że tak! Proponuję, zamiast tradycyjnego karpia, przygotowanie łososia. Poniżej dwie propozycje - prezentują się i smakują doskonale, a wcale nie wymagają dużo pracy.

Łosoś na ananasie

Składniki

  • filet z łososia ze skórą
  • 1 ananas
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • kilka łyżek oliwy
  • kilka łyżek soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Filet oprószyć solą i pieprzem od strony bez skóry. Pietruszkę posiekać, przełożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, miód, oliwę i sok z pomarańczy. Posolić i wymieszać.

Ananasa obrać i pokroić w plastry, łososia na mniejsze kawałki. Na arkuszu folii aluminiowej (jeśli jest cienka, trzeba wziąć dwa kawałki) ułożyć plasterek ananasa, a na nim rybę. Filet pokryć sosem pietruszkowym. Zawinąć. W podobny sposób przygotować wszystkie kawałki łososia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut.

Inną propozycją na podanie tej ryby jest klasyczny łosoś z grilla.

Łosoś z grilla

Składniki

  • filet z łososia
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • koperek

Przygotowanie:

Łososia pokroić na porcje (najlepszy do grillowania jest filet ze skórą), przełożyć do zamykanego naczynia. Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, dorzucić posiekany koperek. Włożyć do lodówki. Zamarynowanego łososia upiec w piekarniku.

W obu przypadkach łososia możemy serwować z dowolnymi dodatkami.

Bardzo lubimy biesiadować przy sałatkach. Propozycji na nie jest co niemiara. Począwszy od jarzynowej, poprzez sos tatarski, po wszelakie na bazie makaronu. Ja zaś proponuję szybką sałatkę z serów i oliwek.

Sałatka z serów i oliwek

Składniki

  • 125 g mozzarelli
  • 100 g sera brie
  • 50 g sera gouda
  • 2 pomidory
  • 1 garść oliwek zielonych

Składniki na sos czosnkowy

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Przygotowanie:

Mozzarellę poszarpać i ułożyć na talerzu. Ser brie pokroić na mniejsze kawałki i również ułożyć na talerzu. Dodać pomidory pokrojone w grubą kostkę oraz startą na tarce goudę.

Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić, wymieszać i przelać na talerz. Na samym końcu dorzucić oliwki. Udekorować liśćmi bazylii.

Słodkości: Nie samymi wytrawnymi potrawami człowiek żyje

Na imprezie świątecznej nie może zabraknąć słodkości. W tym przypadku również istnieją te wymagające więcej pracy i te całkiem proste. Poniżej szybki przepis na brownie.

Brownie

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 100 g mąki
  • orzechy włoskie
  • lody waniliowe

Przygotowanie:

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka ubić, dodać cukier i mąkę.

Do ubitej masy jajecznej "wmiksować" przestudzoną czekoladę, po czym dodać lekko posiekane orzechy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20-30 minut, w zależności od tego, jak bardzo "zakalcowate" ciasto chce się uzyskać (zdecydowanie lepsze jest właśnie to bardziej mokre i ciężkie). Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem (można użyć do tego gotowych szablonów lub samemu przygotować ulubioną wycinankę).

Zobacz także:

Jingle Bells: Bożonarodzeniowy hit wcale nie był świąteczną piosenką

Rozczyn na ciasto drożdżowe: Co zrobić, by był idealny

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy