Jak cieszyć się każdą chwilą?
Nie daj się owładnąć smutkom.
Najpierw obojętnieją lub złoszczą zwykłe rzeczy i obowiązki. Gdy taki stan trwa dłużej, pojawiają się problemy ze snem, łaknieniem (apetyt niknie lub wzmaga się) i może to prowadzić do depresji.
Przyczyny
Czynników odpowiedzialnych za częste wahania nastroju jest wiele. Dziś upatruje się ich w złej diecie (wieloletnich niedoborach mikroelementów, witamin). Winę ponosi postęp technologiczny izolujący nas od innych, szybkie tempo życia, zaburzenie cyklu dnia i nocy, brak ruchu.
Jak sobie radzić?
Nakarm ciało i duszę: zrewiduj dietę, znajdź bratnią duszę, sięgnij po nieinwazyjne, naturalne metody przywracające równowagę. Daj odpocząć zmysłom, ale "męcz" ciało - oderwij wzrok od ekranu i zacznij regularnie ćwiczyć.
Nie jesteś sama
Wysiłek fizyczny i wsparcie innych ludzi ma ogromne znaczenie. Systematyczne podnoszenie tętna poprzez aktywność fizyczną sprzyja wydzielaniu endorfin, które mają wpływ na poziom hormonu szczęścia w organizmie. Ogromny wpływ na samopoczucie mają też zajęcia w grupie: joga, nordic walking, nawet zajęcia chóru.
Biorezonans
RT, czyli terapia biorezonansowa, jest metodą pomocną przy wielu schorzeniach. Przynosi pozytywne rezultaty, gdy inne metody zawodzą. Biorezonans nie jest metodą inwazyjną, nie wpływa na przyjmowane leki. Ale poprawa samopoczucia często jest odczuwalna już po pierwszych zabiegach. BRT wykorzystuje osiągnięcia biofizyki i naturalnej medycyny chińskiej.
Aparat BRT za pomocą fal elektromagnetycznych przywraca prawidłowe funkcjonowanie komórek naszego ciała, a przez to i poszczególnym organom. Biorezonans wspomaga leczenie licznych schorzeń, stosuje się go w napadach lęku, apatii, nerwicy i w zaburzeniach snu.
Dieta
Witaminy z grupy B mają duży wpływ na pracę układu nerwowego (gdy uzupełni się ich niedobór, często zmniejszają się wahania nastroju). Szukaj ich w warzywach strączkwych, kaszach, pełnoziarnistym pieczywie, mleku, jajach. Na pogorszenie nastroju może mieć wpływ niedobór kwasów omega-3 (są w oleju lnianym i tłustych rybach morskich) oraz żelaza (dostarczą go zielone warzywa).