3 kroki do „reanimowania” różnych produktów
Aby chleb czy inne pieczywo nie wysychało zbyt szybko, wystarczy zastosować prosty trik.
Na zwiędłą sałatę
Nie musisz wyrzucać warzyw,które trzymasz na blacie lub w lodówce od kilku dni. Do miski wlej zimną wodę, wrzuć kilka kostek lodu i rozpuść łyżeczkę cukru. Zanurz w wodzie warzywa na kilka minut. To świetny sposób szczególnie na lekko przywiędłą zieloną sałatę.
Czerstwy chleb
A czy można reanimować niezbyt świeże już pieczywo? Jeśli trzymasz je w chlebaku i dość szybko robi się czerstwe, wypróbuj prosty trik. Pomiędzy chleb czy kawałki chleba, a także bułki włóż obrany surowy ziemniak. To powinno pomóc!
Sposób na ser
W prosty sposób odświeżysz również leżący od tygodnia w lodówce żółty ser. Warunek jest jeden - ser musi być niekrojony, w kawałku. Włóż go na kilka godzin do naczynia z mlekiem, a potem z powodzeniem użyj np. do pizzy.
2/2016 Na Żywo