3 kroki do „reanimowania” różnych produktów

Aby chleb czy inne pieczywo nie wysychało zbyt szybko, wystarczy zastosować prosty trik.

Pomiędzy chleb czy kawałki chleba, a także bułki włóż obrany surowy ziemniak
Pomiędzy chleb czy kawałki chleba, a także bułki włóż obrany surowy ziemniak123RF/PICSEL

Na zwiędłą sałatę

Nie musisz wyrzucać warzyw,które trzymasz na blacie lub w lodówce od kilku dni. Do miski wlej zimną wodę, wrzuć kilka kostek lodu i rozpuść łyżeczkę cukru. Zanurz w wodzie warzywa na kilka minut. To świetny sposób szczególnie na lekko przywiędłą zieloną sałatę.

Czerstwy chleb

A czy można reanimować niezbyt świeże już pieczywo? Jeśli trzymasz je w chlebaku i dość szybko robi się czerstwe, wypróbuj prosty trik. Pomiędzy chleb czy kawałki chleba, a także bułki włóż obrany surowy ziemniak. To powinno pomóc!

Sposób na ser

W prosty sposób odświeżysz również leżący od tygodnia w lodówce żółty ser. Warunek jest jeden - ser musi być niekrojony, w kawałku. Włóż go na kilka godzin do naczynia z mlekiem, a potem z powodzeniem użyj np. do pizzy.


2/2016 Na Żywo

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas