4 sposoby na grilowanie podczas majówki

Już teraz przygotuj się do sezonu i zaopatrz się we wszystko, co będzie ci potrzebne. Dzięki temu bez problemu przyrządzisz potrawy na świeżym powietrzu.

Grilowanie to nieodłączna część majówki
Grilowanie to nieodłączna część majówki123RF/PICSEL

Jeśli planujesz ogrodowe przyjęcia, skompletuj odpowiedni sprzęt, który ułatwi ci przygotowanie smacznych dań dla gości.

1. Grill

Najtańszy będzie węglowy, z blachy (od 30 zł) - nieduży, lekki, właściwie ruszt na stojaku. Okrągły jest wyposażony w przykrywkę (kosztuje od 50 zł). Potrawy nie wysuszają się w nim, nie palą, równo opiekają. Składany ma wielkość walizeczki (od 55 zł). Żeliwny (od 70 zł) działa nie tylko równomiernie, ale i długo trzyma ciepło. Gazowy nie dymi i można w nim regulować temperaturę (na butlę lub naboje gazowe kosztuje od 180 zł). Elektryczny przydaje się nie tylko na dworze, ale i w domu. Zamiast rusztu (od 100 zł) może mieć nieprzywieralną metalową lub kamienną powierzchnię (od 180 zł). W ogrodzie sprawdzi się murowany grill z kominem (od 420 zł) i kilkoma rusztami, na którym upieczesz wiele porcji naraz. 

2. Akcesoria

Potrzebne ci są jednorazowe tacki aluminowe (3,60 zł/4 szt.), które zapobiegają ściekaniu tłuszczu i płynów z pieczonych produktów do paleniska. Folia aluminiowa chroni je też przed wysuszeniem, spaleniem i zachowuje ich wartości odżywcze. Konieczna jest również łopatka do przewracania produktów (od 8 zł) oraz szczypce (od 9 zł). Długi widelec (od 9 zł) przydaje się do przekładania warzyw i sera (ale nie używaj go do mięs i ryb, bo wyciekną z nich soki). Do ryb służą ruszty z kratką (od 18 zł), w których zamyka się po jednej lub  po kilka sztuk. "Przytrzymane" można przewracać bez obawy. Wielbicielom szaszłyków pomogą szpikulce z przytrzymującą ramką (od 85 zł), która pozwala bezpiecznie i wygodnie umieścić szaszłyki mięsne lub warzywne nad paleniskiem.

3. Podpałki

Ułatwiają rozpalenie grilla. Jeśli są w płynnej formie (parafinowe, żelowe), wystarczy polać nimi brykiet albo węgiel i zapalić. Są też podpałki białe (kerozynowe, parafinowe), które wyciska się z opakowania jak tabletki (od 3 zł), albo ekologiczne - z chrustu, igliwia, płyty wiórowej (brązowe, szare).

4. Naczynia, sztućce

Z uwagi na środowisko, zamiast plastikowych, jednorazowych, korzystaj z wielorazowych. Albo z papieru, trzciny cukrowej (40 gr/szt.), liści palmowych (30 zł/25 szt.), otrąb (64 zł/100 szt.), drewna (18 zł/100 szt.), materiału biodegradowalnego PLA  (14 zł/50 szt.).

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas