Aby choinka dłużej postała

​Wnosi do domu niepowtarzalny klimat świąt. Jaką choinkę wybrać i jak z nią postępować, by tą atmosferą cieszyć się jak najdłużej?

Chcesz by dłużej postała w domu? Postaw ją daleko od kaloryfera
Chcesz by dłużej postała w domu? Postaw ją daleko od kaloryfera123RF/PICSEL

Jak ją wybrać?

Przyjrzyj się, czy igły mają intensywny zielony kolor. Im choinka jest świeższa, tym kolor jest mocniejszy. Końcówki nie powinny być wypłowiałe ani brązowe. Jeśli są, to drzewko trochę już stało i jest przesuszone. Wtedy niedługo po postawieniu go w domu, zacznie się osypywać.

Ściśnij mocno gałązkę - nie powinna się złamać. Jeśli choinka jest świeża, będzie ona giętka i elastyczna.

Przejedź dłońmi po igłach. Po dotknięciu, nie powinny opadać. Jeśli nie masz pewności, potrząśnij drzewkiem i zobacz, czy się osypuje.

Co robić, żeby tak szybko nie gubiła igieł?

Zahartuj ją - zmarznięte drzewko na dobę postaw w nieogrzewanym pomieszczeniu, ale takim, gdzie panuje plusowa temperatura, np. w garażu.

Obetnij pień - około 3 cm. Wstaw choinkę na 15 minut do ciepłej (nie gorącej!) wody. Następnie umieść ją w stojaku, napełnionym wodą.

Nie stawiaj jej przy kaloryferze - ani w pobliżu innego źródła ciepła. Zamiast standardowych światełek, zawieś na niej ledowe. Nie powodują przesuszania się igieł, bo ich nie ogrzewają.

Rodzaje

Jodła kaukaska uchodzi za najtrwalszą. Świeża stoi ok. 8 tygodni. Ma ładny regularny pokrój. Niestety nie pachnie i z reguły jest najdroższa.

Sosna pospolita ma luźny pokrój i rzadkie igły. Bez osypywania się stoi nawet 8 tygodni. Bardzo ładnie pachnie i nie jest droga.

Świerk kłujący nie gubi igieł nawet przez 5 tygodni. Ma oryginalny, trochę stalowy odcień igieł. Pachnie, ale bardzo kłuje. Jest średnio drogi.

Świerk pospolity jest najbardziej nietrwały ze wszystkich choinek. Zrzuca igły po 3 tygodniach. Ma łady stożkowaty kształt, pachnie i nie jest drogi.

Zobacz także:

Najnowsza kolekcja Dawida WolińskiegoStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas