Co jeść, by mieć piękną cerę?
Stosowanie odpowiednich kremów to jedno, ale bez właściwej diety efekt na buzi nie będzie aż tak spektakularny. Zobacz, co od dzisiaj powinno się znaleźć w twoim menu, aby cieszyć się piękną cerą bez problemów.
Aby spłycić zmarszczki i poprawić elastyczność skóry, szukaj w diecie krzemu (banany, kasza gryczana, owoce morza) i cynku (orzechy, ryby, owoce morza, fasola i produkty pełnoziarniste.
Na ujędrnienie skóry - włącz do diety witaminy z grupy B, czyli pestki dyni, słonecznika, sezam, warzywa strączkowe, łososia, drożdże, jajka oraz witaminę E. Znajdziesz ją w tłustych rybach, olejach, migdałach i kapuście.
Na odpowiednie nawilżenie - najlepiej działają nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich źródłem są tłuste ryby morskie, orzechy, pestki dyni i awokado.
Na spowolnienie starzeniasię skóry - dostarcz organizmowi witaminy A. Najwięcej jest jej w jajkach, maśle i wątróbce, w żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach (np. marchew) oraz w zielonych warzywach (np. brokuły).
Na produkcję kolagenu - komponuj posiłki z witaminą C: papryką, szpinakiem, brukselką i cytrusami.
13/2016 Tele Tydzień