Co jeść, by mieć piękną cerę?

S​tosowanie odpowiednich kremów to jedno, ale bez właściwej diety efekt na buzi nie będzie aż tak spektakularny. Zobacz, co od dzisiaj powinno się znaleźć w twoim menu, aby cieszyć się piękną cerą bez problemów.

Na produkcję kolagenu - komponuj posiłki z witaminą C: papryką, szpinakiem,brukselką i cytrusami
Na produkcję kolagenu - komponuj posiłki z witaminą C: papryką, szpinakiem,brukselką i cytrusami123RF/PICSEL

Aby spłycić zmarszczki i poprawić elastyczność skóry, szukaj w diecie krzemu (banany, kasza gryczana, owoce morza) i cynku (orzechy, ryby, owoce morza, fasola i produkty pełnoziarniste.

Na ujędrnienie skóry - włącz do diety witaminy z grupy B, czyli pestki dyni, słonecznika, sezam, warzywa strączkowe, łososia, drożdże, jajka oraz witaminę E. Znajdziesz ją w tłustych rybach, olejach, migdałach i kapuście.

Na odpowiednie nawilżenie - najlepiej działają nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich źródłem są tłuste ryby morskie, orzechy, pestki dyni i awokado.

Na spowolnienie starzeniasię skóry - dostarcz organizmowi witaminy A. Najwięcej jest jej w jajkach, maśle i wątróbce, w żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach (np. marchew) oraz w zielonych warzywach (np. brokuły).

Na produkcję kolagenu - komponuj posiłki z witaminą C: papryką, szpinakiem, brukselką i cytrusami.

13/2016 Tele Tydzień

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas