Cudowna moc ryżu
Dzięki zawartości witaminy B świetnie wpływa na każdą cerę: dojrzałą, wrażliwą, mieszaną.
Oczyszcza
Mączka przygotowana z ryżu brązowego, białego lub jaśminowego ma właściwości pochłaniające wydzielinę gruczołów łojowych. Dzięki temu świetnie oczyszcza cerę skłonną do przetłuszczania i powstawania zaskórników. Dwie łyżki ryżu rozdrobnij w młynku do kawy, aby powstała mączka. Zalej ją taką ilością zimnej wody, aby powstała papka. Rozprowadź ją na twarzy. Pozostaw na 15 minut.
Uelastycznia
Ryż zawiera antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia się skóry. Maseczkę uelastyczniającą dojrzałą cerę przygotujesz mieszając pół rozgniecionego banana i trzy łyżki rozgotowanego ryżu. Maseczkę rozprowadź na twarzy, dekolcie i szyi. Pozostaw na 15 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą.
Najlepszy na maseczkę jest ryż brązowy, ponieważ zawiera najwięcej przeciwutleniaczy. Można ją stosować raz lub dwa razy w tygodniu.
Łagodzi
Woda, która pozostaje z gotowania ryżu, to świetny kosmetyk do cery wrażliwej. Ważne, by ryż gotować bez soli, wówczas mniej wody wchłoną ziarna, za to więcej witamin i mikroelementów przejdzie do płynu. Azjatki twierdzą, że najlepsza jest woda z gotowania ryżu jaśminowego. Wodą przemywaj twarz po demakijażu. Będzie gładka, rozjaśniona, wszelkie podrażnienia znikną. Do wody możesz dodać kroplę ulubionego olejku eterycznego.
To zrobisz sama: Do cery dojrzałej
Ten domowy kosmetyk jest bogaty w witaminy z grupy B, żelazo i potas. Dlatego pobudza regenerację komórek, zatrzymuje wodę wewnątrz naskórka, zwiększa produkcję kolagenu, spowalnia proces starzenia i łagodzi podrażnienia.
Przygotuj:
trzy łyżki brązowego ryżu
dwie łyżki oliwy
dwie łyżki miodu.
Sposób przygotowania: namocz ryż w takiej ilości zimnej wody, aby go przykryła i stopniowo podgrzewaj. Gdy będzie miękki, przecedź, wodę pozostaw. W innym naczyniu ryż zmiksuj, wlej oliwę, dokładnie wymieszaj. Dodaj miód i jeszcze raz wymieszaj. Gotową maseczkę nałóż na twarz i szyję. Pozostaw na 30 minut, zmyj wodą, która została po odcedzeniu ryżu.