Dlaczego peeling skóry jest tak ważny?

W codziennej rutynie pielęgnacyjnej coraz częściej zapominamy o stosowaniu peelingu. Jest on jednak istotnym czynnikiem, który pozytywnie wpływa na naszą cerę. Dlaczego warto go stosować?

Po zastosowaniu peelingu można zauważyć, że skóra staje się gładka i promienna
Po zastosowaniu peelingu można zauważyć, że skóra staje się gładka i promienna123RF/PICSEL

Jakie są zalety peelingu skóry?

Stosowanie serum oraz kremu nie wystarczy, by zachować zdrowy wygląd skóry. Powstałą na ciele warstwę obumarłego naskórka należy regularnie usuwać. Dzięki temu skóra jest w stanie lepiej przyswajać aplikowane produkty. W ten sposób oczyszczamy skórę oraz ułatwiamy jej oddychanie. 

Regularne stosowanie peelingu może przyczynić się do niwelowania przebarwień. Można zauważyć, że skóra staje się gładka i promienna. Peeling skóry w domowym zaciszu powinien być wykonywany maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Jak zrobić domowy peeling?

Domowy peeling, który odżywi i zregeneruje skórę oraz usunie przebarwienia, można wykonać z produktów, które znajdują się w większości domów. 

Peeling skóry w domowym zaciszu powinien być wykonywany maksymalnie dwa razy w tygodniu
Peeling skóry w domowym zaciszu powinien być wykonywany maksymalnie dwa razy w tygodniu123RF/PICSEL

Do jego przygotowania potrzebujemy dwóch łyżek płatków owsianych, jednej łyżki miodu oraz jednej łyżki soku z cytryny. Płatki owsiane należy zmielić, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Mieszankę nakładamy na skórę i delikatnymi ruchami masujemy twarz. W ten sposób pozbędziemy się martwego naskórka. 

Jeśli chcemy wykonać peeling ciała, to w tym przypadku potrzebujemy pół szklanki soli morskiej, dwóch łyżek oliwy z oliwek, oraz dwóch łyżek soku z cytryny. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Tak przygotowany peeling dokładnie oczyści i wygładzi skórę. 

Czytaj więcej:


Domowe maseczki do twarzy

Ewa Chodakowska odstawia diety i morderczy trening. Co teraz?

Maseczka z truskawek: Jakie ma właściwości?

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Ciasteczka z dziurką i kremem cytrynowymPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas