Gdzie trzymać olej i jak długo?
Kilka kropel oleju dodanych do sałatki, sprawi że lepiej przyswoimy witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok. Aby oleje nie traciły swych wartości, odpowiednio je przechowuj.
Olej lniany
Ma bardzo dużą zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Jest szczególnie wrażliwy na temperaturę i światło słoneczne, dlatego wymaga przechowywania w lodówce. Nadaje się do spożycia jedynie 3 do 4 tygodni po otwarciu.
Pozostałe oleje
Oliwę z oliwek, olej rzepakowy, sojowy, kukurydziany, sezamowy przechowuj w temperaturze pokojowej ok. 18-20°C. Chroń je przed światłem i pamiętaj, aby nie stały w pobliżu miejsc narażonych na ciepło, np. przy kuchence, piekarniku lub kaloryferze. Termin przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu. Po otwarciu oleje te można je przechowywać od 4 do 6 miesięcy. Olej kukurydziany nie dłużej niż 3-4 miesiące.
Zobacz także: