Gdzie trzymać olej i jak długo?

Kilka kropel oleju dodanych do sałatki, sprawi że lepiej przyswoimy witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok. Aby oleje nie traciły swych wartości, odpowiednio je przechowuj.

Oleje przechowuj w chłodnym suchym miejscu bez dostępu światła
Oleje przechowuj w chłodnym suchym miejscu bez dostępu światła123RF/PICSEL

Olej lniany

Ma bardzo dużą zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Jest szczególnie wrażliwy na temperaturę i światło słoneczne, dlatego wymaga przechowywania w lodówce. Nadaje się do spożycia jedynie 3 do 4 tygodni po otwarciu.

Pozostałe oleje 

Oliwę z oliwek, olej rzepakowy, sojowy, kukurydziany, sezamowy przechowuj w temperaturze pokojowej ok. 18-20°C. Chroń je przed światłem i pamiętaj, aby nie stały w pobliżu miejsc narażonych na ciepło, np. przy kuchence, piekarniku lub kaloryferze. Termin przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu. Po otwarciu oleje te można je przechowywać od 4 do 6 miesięcy. Olej kukurydziany nie dłużej niż 3-4 miesiące.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas