Jak długo możesz przechowywać domowe zapasy?
Nie jesteś pewna, czy twoje domowe zapasy nadają się jeszcze do spożycia? Koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Domowe przetwory są najlepsze, jednak często przechowujemy je w spiżarni przez zbyt długi czas. Skutkuje to tym, że po otwarciu niestety mogą być już zepsute i niezdatne do spożycia.
Kompoty
Najlepiej jest zużyć je w ciągu pół roku od czasu przyrządzenia. Po tym czasie mogą stracić walory smakowe i ładny kolor.
Dżemy i konfitury
Najlepiej, by nie stały dłużej niż przez rok.
Kiszonki
Szczelnie zamknięte słoiki z kwaszonymi ogórkami oraz dobrze ugniecioną i ubitą kapustę w beczce przechowuj do sześciu miesięcy.
Jeśli je zapasteryzujesz, wówczas ich data przydatności wydłuży się nawet do roku.
Grzyby lub warzywa w marynacie octowej
Najlepiej jest przechowywać je do roku od czasu przygotowania.
Konserwy
Konserwy mięsne i rybne przechowuj tyle, ile zaleca ich producent. Zawsze sprawdzaj, czy nie mają wzdętych denek i czy nie rdzewieją.
Suszone warzywa i owoce
Należy przechowywać je w spiżarni przez maksymalnie rok. W tym czasie warto również upewniać się co jakiś czas, czy nie dostała się do nich wilgoć i insekty.
Przechowuj je zawsze w szczelnie zamykanych pojemnikach.
Trunki
O nie nie musisz się martwić. Domowe nalewki i wina nadają się do spożycia nawet po kilkunastu latach.
Zobacz także: