Jak długo możesz przechowywać domowe zapasy?

Nie jesteś pewna, czy twoje domowe zapasy nadają się jeszcze do spożycia? Koniecznie przeczytaj ten artykuł!

   Jeśli zauważyłaś, że po zakiszeniu na ogórkach pojawił się biały nalot, nie wyrzucaj ich. To cenne bakterie kwasu mlekowego.
Jeśli zauważyłaś, że po zakiszeniu na ogórkach pojawił się biały nalot, nie wyrzucaj ich. To cenne bakterie kwasu mlekowego.123RF/PICSEL

Domowe przetwory są najlepsze, jednak często przechowujemy je w spiżarni przez zbyt długi czas. Skutkuje to tym, że po otwarciu niestety mogą być już zepsute i niezdatne do spożycia. 

Kompoty

Najlepiej jest zużyć je w ciągu pół roku od czasu przyrządzenia. Po tym czasie mogą stracić walory smakowe i ładny kolor.

Dżemy i konfitury

Najlepiej, by nie stały dłużej niż przez rok.

Kiszonki

Szczelnie zamknięte słoiki z kwaszonymi ogórkami oraz dobrze ugniecioną i ubitą kapustę w beczce przechowuj do sześciu miesięcy.

Jeśli je zapasteryzujesz, wówczas ich data przydatności wydłuży się nawet do roku.

Grzyby lub warzywa w marynacie octowej

Najlepiej jest przechowywać je do roku od czasu przygotowania.

Konserwy

Konserwy mięsne i rybne przechowuj tyle, ile zaleca ich producent. Zawsze sprawdzaj, czy nie mają wzdętych denek i czy nie rdzewieją.

Suszone warzywa i owoce

Należy przechowywać je w spiżarni przez maksymalnie rok. W tym czasie warto również upewniać się co jakiś czas, czy nie dostała się do nich wilgoć i insekty.

Przechowuj je zawsze w szczelnie zamykanych pojemnikach.

Trunki

O nie nie musisz się martwić. Domowe nalewki i wina nadają się do spożycia nawet po kilkunastu latach.
Zobacz także:

Warto pomagać! Chyba, że "chajzerujesz"Styl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas