Jak dobrać sztućce do potrawy

Mnogość sztućców ułożonych przy talerzach może wprowadzić w zakłopotanie, zwłaszcza w eleganckiej restauracji albo na przyjęciu. Jednak ich układ jest prosty i łatwy do zapamiętania. Sprawdź, jakie sztućce do czego służą, by nie popełnić gafy.

Mnogość sztućców ułożonych przy talerzach może wprowadzić w zakłopotanie
Mnogość sztućców ułożonych przy talerzach może wprowadzić w zakłopotanie123RF/PICSEL

Od zewnątrz do środka

Zgodnie z regułą, sztućce układamy od zewnątrz do środka, w kolejności podawania dań. To oznacza, że najbliżej talerza znajdują się te sztućce, których używamy na końcu. Po stronie zewnętrznej powinny leżeć sztućce do przystawek i zup. Najpierw sięgamy więc po sztućce, które leżą najdalej od talerza. Widelczyk i łyżeczka do deseru to sztućce leżące u góry talerza. Odstępy między sztućcami oraz odległość od talerza i krańców stołu powinna wynosić ok. 1 cm. Sztućce powinny pochodzi z jednego kompletu.

Z prawej czy z lewej?

Układając samemu sztućce należy pamiętać, że noże i łyżki powinny się znaleźć po prawej stronie talerza, widelce zaś po lewej. Jeśli pierwszym daniem, które podamy będzie zupa, wówczas pierwszym sztućcem od zewnętrznej strony powinna być łyżka. Noże układamy ostrzem zwróconym w lewą stronę, zaś łyżki i widelce grzbietami do dołu. Sztućce do deseru układamy nad talerzem głównym - jeśli podajemy łyżeczkę i widelczyk, to widelec powinien być bliżej talerza łyżeczka na zewnątrz. Rączka łyżeczki powinna być skierowana w prawą stronę, widelczyka zaś w odwrotną.

Jak posługiwać się sztućcami

Niby każdy to wie, jednak wielość sztućców podczas uroczystego posiłku może sprawić kłopot. W eleganckich miejscach i sytuacjach należy jednak pamiętać o zasadach savoir-vivre`u, według których bezwzględnie potrawy na talerz nakładamy wyłącznie łyżką lub widelcem, ta zasada obowiązuje także podczas wkładania kęsów potrawy do ust. Nigdy nie pomagamy sobie nożem - służy on wyłącznie do krojenia potraw i do pomocy przy nakładaniu ich na widelec.

Sztućców, których raz już użyliśmy, nie odkładamy nigdy na miejsce, z którego je wzięliśmy. Nie powinny także opierać się o stół. Jeśli przerywamy posiłek sztućce powinny cały czas znajdować się na talerzu skrzyżowane - nóż na dole z ostrzem odwróconym w lewą stronę zaś widelec na górze, obojętne czy brzuszek będzie na górze czy na dole. Jeżeli przerywamy jedzenie zupy, łyżkę pozostawiamy w talerzu - nigdy nie opieramy jej o stół!

Sztućce dodatkowe

Jeśli do posiłku podajemy masło, specjalny nóż do tego powinien spoczywać na talerzyku obok masła. Podając sery także musimy pamiętać o podaniu wraz z nimi odpowiedniego noża.

Na stole mogą się także pojawić nietypowe sztućce, jednak najczęściej na stole znajdują się w towarzystwie dań, do których powinny zostać użyte. Szczypczyki do ślimaków lub szczypczyki przy koszyczku z pieczywem oznaczają, że nie przenosimy na swój talerz potrawy ręką czy widelcem, lecz przy ich pomocy.

Nóż do ryby, widelec do ziemniaka

Podczas wykwintnych posiłków trudności może nastręczać także sposób jedzenia potraw. Problematyczne są nie tylko skomplikowane lub egzotyczne potrawy, ale także nasze tradycyjne, chociażby ziemniaki. Zasady dobrego zachowania przy stole wykluczają dzielenie ich na mniejsze porcje nożem, ziemniaka możemy podzielić wyłącznie widelcem. Nie używamy noża także do warzyw, kotletów mielonych, pulpetów i gołąbków. Wyłącznie widelcem kroimy także pierogi, naleśniki, omlety, paszteciki i pasztety.

Do najczęstszych błędów należy także jedzenie ryby dwoma widelcami, podczas gdy do jej spożywania używamy specjalnego noża i widelca (do ryby w całości lub w dzwonkach ze skórą) lub samego widelca (filet).

W kłopoty mogą nas wpędzić także desery: napoleonkę lub kremówkę jemy łyżeczką i widelczykiem. Łyżeczką wyjadamy krem, a widelczykiem wierzch i spód ciastka - możemy sobie wówczas pomóc łyżeczką. Pączka nigdy nie bierzemy do ręki - jemy go tak, jak kawałek mięsa używając do tego noża i widelca. Owoce zjadamy przy pomocy widelczyka.

Kończymy posiłek

Kończąc jedzenie zupy, łyżkę kładziemy na talerzu, na którym stoi głęboki talerz lub miseczka z zupą. Po zakończeniu jedzenia posiłku nożem i widelcem, sztućce kładziemy na talerzu równolegle trzonkami skierowane w prawą stronę ułożone na godzinę 17:00 (kąt 45 stopni).

Łyżeczki do kawy lub herbaty podajemy na spodeczku, bez względu na to, czy napój jest już w filiżankach czy dopiero zostanie nalany. Nigdy nie zostawiamy łyżeczki w filiżance ani nie opieramy jej o talerzyk.

Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas