Jak przedłużyć świeżość jedzenia?
Chcesz, aby kupiona żywność jak najdłużej zachowała swoją świeżość? Wykorzystaj kilka prostych porad i ciesz się smacznym jedzeniem, jednocześnie unikając jego marnowania.
Odpowiednie ułożenie w lodówce
Półki w lodówce posiadają różną temperaturę, dlatego często jedzenie pozostawione na nieodpowiedniej wysokości traci świeżość. Oto wskazówki, jak powinny być rozmieszczone produkty w lodówce.
Najwyższa półka (8 stopni) - tutaj przechowujemy produkty, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia, czyli m.in. dżemy, przetwory (w zamkniętych słoikach), ciasta.
Środkowa (4 stopnie) - to świetne miejsce na nabiał. Tutaj ułóż sery, masło, jogurty. To również świetne stanowisko dla ugotowanych potraw.
Najniższa (20 stopni) - najlepsza lokalizacja dla mięs, ryb oraz produktów, które szybko tracą świeżość.
Szuflady (10 stopni) - ustawione tu warzywa i owoce posłużą przez dłuższy czas.
Drzwi - (ok. 10 - 15 stopni) - w tej przestrzeni ustaw soki, keczup, musztardę, sosy.
Kawa i herbata
Te produkty często przechowywane są w torebkach, w których je kupujemy. Niestety nie są one zbyt hermetyczne, przez co produkty te tracą swoje właściwości.
Aby kawa zachowała swój smak i aromat, przesyp ją do szczelnie zamykanego pojemnika. Może to być metalowa puszka lub szklany słoik.
Podobnie postępuj w przypadku herbaty. Liście czy torebki umieść w naczyniu.
Nie przechowuj ich wspólnie z innymi warzywami czy owocami.
Aby przedłużyć świeżość owiń ich końcówki (kiść) folią spożywczą.
Przesyp je do zamykanych pojemników. Dzięki temu nie dostaną się tam mole spożywcze i bakterie.
Jeśli chcesz, by dłużej posłużyła, pokrój ją w kostkę, włóż do szczelnego pudełka na jedzenie i przechowuj w lodówce.
Zobacz także: