Reklama

Jak przedłużyć świeżość jedzenia?

Chcesz, aby kupiona żywność jak najdłużej zachowała swoją świeżość? Wykorzystaj kilka prostych porad i ciesz się smacznym jedzeniem, jednocześnie unikając jego marnowania.

Odpowiednie ułożenie w lodówce

Półki w lodówce posiadają różną temperaturę, dlatego często jedzenie pozostawione na nieodpowiedniej wysokości traci świeżość. Oto wskazówki, jak powinny być rozmieszczone produkty w lodówce. 

Najwyższa półka (8 stopni) - tutaj przechowujemy produkty, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia, czyli m.in. dżemy, przetwory (w zamkniętych słoikach), ciasta.  

Środkowa (4 stopnie) - to świetne miejsce na nabiał. Tutaj ułóż sery, masło, jogurty. To również świetne stanowisko dla ugotowanych potraw. 

Najniższa (20 stopni) - najlepsza lokalizacja dla mięs, ryb oraz produktów, które szybko tracą świeżość.

Reklama

Szuflady (10 stopni) - ustawione tu warzywa i owoce posłużą przez dłuższy czas.

Drzwi - (ok. 10 - 15 stopni) - w tej przestrzeni ustaw soki, keczup, musztardę, sosy.

Kawa i herbata

Te produkty często przechowywane są w torebkach, w których je kupujemy. Niestety nie są one zbyt hermetyczne, przez co produkty te tracą swoje właściwości.

Aby kawa zachowała swój smak i aromat, przesyp ją do szczelnie zamykanego pojemnika. Może to być metalowa puszka lub szklany słoik.

Podobnie postępuj w przypadku herbaty. Liście czy torebki umieść w naczyniu.

Banany

Nie przechowuj ich wspólnie z innymi warzywami czy owocami. 

Aby przedłużyć świeżość owiń ich końcówki (kiść) folią spożywczą.

Mąka, cukier, produkty sypkie

Przesyp je do zamykanych pojemników. Dzięki temu nie dostaną się tam mole spożywcze i bakterie.

Cebula

Jeśli chcesz, by dłużej posłużyła, pokrój ją w kostkę, włóż do szczelnego pudełka na jedzenie i przechowuj w lodówce.

Zobacz także:




Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: jedzenie | świeżość | przechowywanie żywności | żywność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy