Jesienne odżywianie
Dynia i mleko tworzą duet wzmacniający skórę, znakomity do jesiennej regenracji każdego typu cery.
Do maseczek i kompresów możesz dodać inne składniki (miód, sok z cytryny, żółtko, oliwę, banana) - za każdym razem skóra będzie dobrze odżywiona i ujędrniona.
1. Zetrzyj kawałek twardego miąższu dyni na tarce o małych oczkach, dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, wymieszaj. Maseczkę możesz zagęścić odrobiną mąki. Nałóż na twarz, po 20 min spłucz ciepłą wodą. Taka maska odżywi cerę szarą i zmęczoną.
2. Pół banana połącz z tłustym mlekiem, miąższem dyni startym na tarce oraz oliwą z oliwek. Posmaruj papką szyję i dekolt, przykryj gazą. Po 25 min zmyj letnią wodą. Maska doskonale ujędrni zwiotczałą skórę szyi.
3. Żółtko jajka wymieszaj z odrobiną mleka, sokiem z dyni i sokiem z 1/4 cytryny. Miksturę wetrzyj we włosy, po 30 min spłucz i umyj włosy delikatnym szamponem. Maska wzmocni cienkie, wypadające włosy.