Jesienny czosnek
W ogrodzie sadzimy teraz polskie odmiany ozime.
Miejsce musi być nasłonecznione, a ziemia piaszczysto- -gliniasta o pH od 6,5 do 7.
Pamiętajmy, by nie sadzić rośliny rok po roku w tym samym miejscu czy na miejscu po warzywach cebulowych. Dobrym przedplonem dla niej są fasola, ogórki, pomidory.
Ściółkujemy glebę folią, włókniną, rozdrobnioną słomą, podsuszoną trawą lub korą z drzew liściastych.
Do dołków 8 cm piętką w dół wsadzamy ząbki odpornych na przymrozki polskich odmian: Harnaś, Huzar, Arkus, Mega, Zawrat. Robimy to w odstępach 10 cm. Przy dużych ząbkach zwiększamy odstęp do 15 cm. Zasypujemy ziemią, lekko ubijamy.
Pędy kwiatostanowe regularnie usuwamy, dzięki czemu uzyskamy plon większy nawet o 30 procent. Regularnie też podlewajmy czosnek. Dokarmiamy kompostem, nawozami zielonymi, biohumusem (naturalny produkt od dżdżownic kalifornijskich) i nawozami mineralnymi.