Reklama

Które sałaty są najzdrowsze

​Sezon dla miłośników zielonych liści w pełni. Jednak sięgając po nie, warto sugerować się nie tylko smakiem, ale również ich wartością odżywczą. W skrócie - najsłabiej pod tym względem wypada sałata lodowa, a najlepiej - wszelkie odmiany cykorii oraz mało popularna rukiew wodna.

Niezależnie jednak, na którą się skusisz, pamiętaj o kilku wskazówkach. Staraj się unikać gotowych mieszanek w folii. Takie pakowanie przyspiesza rozwój pleśni. 

Kupujesz świeżą sałatę? Usuwaj z niej głąb. Gromadzą się w nim nawozy. 

Im ciemniejsze liście, bardziej luźne i z otwartymi liśćmi, tym więcej mają substancji odżywczych. Rada: aby sałata dłużej poleżała w lodówce, zanurz ją na godzinę w wodzie. Potem ją odsącz, zawiń w ściereczkę i do lodówki. 


Szpinak

Obfituje w różne składniki odżywcze oraz w potas i żelazo.

Rukola

Zawiera dużo witaminy K. Jest w niej też białko roślinne, żelazo i potas. 

Rzymska 

To dobre źródło witaminy A oraz niektórych z grupy B. 

Masłowa 

Zawiera sporo witamin oraz wapń i żelazo. Pomaga oczyścić organizm. 

Dębolistna 

Jedna ze zdrowszych sałat. Źródło witamin A i K. 

Lodowa 

Jest uboga w witaminy. Niewiele w niej też błonnika.

Cykoria żółta 

Reklama

Szklanka tych liści to dzienna porcja witaminy K. 

Zobacz także: 


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama