Które sałaty są najzdrowsze
Sezon dla miłośników zielonych liści w pełni. Jednak sięgając po nie, warto sugerować się nie tylko smakiem, ale również ich wartością odżywczą. W skrócie - najsłabiej pod tym względem wypada sałata lodowa, a najlepiej - wszelkie odmiany cykorii oraz mało popularna rukiew wodna.
Niezależnie jednak, na którą się skusisz, pamiętaj o kilku wskazówkach. Staraj się unikać gotowych mieszanek w folii. Takie pakowanie przyspiesza rozwój pleśni.
Kupujesz świeżą sałatę? Usuwaj z niej głąb. Gromadzą się w nim nawozy.
Im ciemniejsze liście, bardziej luźne i z otwartymi liśćmi, tym więcej mają substancji odżywczych. Rada: aby sałata dłużej poleżała w lodówce, zanurz ją na godzinę w wodzie. Potem ją odsącz, zawiń w ściereczkę i do lodówki.
Szpinak
Obfituje w różne składniki odżywcze oraz w potas i żelazo.
Rukola
Zawiera dużo witaminy K. Jest w niej też białko roślinne, żelazo i potas.
Rzymska
To dobre źródło witaminy A oraz niektórych z grupy B.
Masłowa
Zawiera sporo witamin oraz wapń i żelazo. Pomaga oczyścić organizm.
Dębolistna
Jedna ze zdrowszych sałat. Źródło witamin A i K.
Lodowa
Jest uboga w witaminy. Niewiele w niej też błonnika.
Cykoria żółta
Szklanka tych liści to dzienna porcja witaminy K.
Zobacz także: