Marmurkowe jajka faszerowane na zielono
Przepisy na potrawy kuchni staropolskiej w nowym, jeszcze smaczniejszym wydaniu.

Składniki
- 8 jajek
- sól, ocet
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoika
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- czarny sezam lub czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotuj na twardo - 10 minut w wodzie z odrobiną soli i octu. Wyjmij i delikatnie potłucz skorupkę, np. łyżeczką. Jajka włóż do ciepłego, mocnego wywaru herbacianego, z gotowania szpinaku albo do ciepłej wody z dowolnym barwnikiem spożywczym. Trzymaj, aż jajka wystygną. Obierz je ze skorupek. Rozetnij na pół. Wyjmij żółtka.
2. Awokado rozkrój, wyjmij miąższ. Żółtka zmiksuj z awokado i chrzanem. Dopraw solą i sokiem cytrynowym. Zielony krem przełóż do papierowej tutki i wyciśnij do wydrążonych jajek. Posyp sezamem.
Zobacz także: