Marmurkowe jajka faszerowane na zielono

Przepisy na potrawy kuchni staropolskiej w nowym, jeszcze smaczniejszym wydaniu.

Niezwykle efektowny sposób podania jajek zachwyci wszystkich przy wielkanocnym stole
Niezwykle efektowny sposób podania jajek zachwyci wszystkich przy wielkanocnym stole123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotuj na twardo - 10 minut w wodzie z odrobiną soli i octu. Wyjmij i delikatnie potłucz skorupkę, np. łyżeczką. Jajka włóż do ciepłego, mocnego wywaru herbacianego, z gotowania szpinaku albo do ciepłej wody z dowolnym barwnikiem spożywczym. Trzymaj, aż jajka wystygną. Obierz je ze skorupek. Rozetnij na pół. Wyjmij żółtka.

2. Awokado rozkrój, wyjmij miąższ. Żółtka zmiksuj z awokado i chrzanem. Dopraw solą i sokiem cytrynowym. Zielony krem przełóż do papierowej tutki i wyciśnij do wydrążonych jajek. Posyp sezamem.

Zobacz także:

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas