Miód. Jak wybrać najlepszy?
Wzmocni organizm, dostarczy cennych witamin i minerałów, a także doskonale nawilży skórę suchą, łuszczącą się i trądzikową. Można nim smarować krostki i owrzodzenia, ponieważ ma działanie antybakteryjne. Naukowcy podejrzewają ponadto, że miód wzmacnia kości. To ważna wiadomość dla osób zagrożonych osteoporozą. Jednak codzienne spożycie miodu musi być wsparte ćwiczeniami zalecanymi w profilaktyce osteoporozy (piszemy o nich obok). By miód nie stracił swych właściwości leczniczych, nie można go ogrzać do temp. wyższej niż 40°C.
Spadziowy jest jednym z najcenniejszych miodów. Produkują go pszczoły z roślin i wydzielin owadów żyjących na liściach lub igłach drzew. Taki miód wzmocni organizm, zaleca się go osobom osłabionym, z anemią. Dobrze działa na układ moczowy i żółciowy, zaleca się go także osobom otyłym - przyspiesza metabolizm. Po miód ze spadzi iglastej warto sięgnąć przy infekcjach dróg oddechowych, w zaparciach i biegunkach.
Lipowy
Dobry na przeziębienie - ma właściwości antybakteryjne, dostarczy witamin z grupy B, witaminy C. Miód lipowy łagodzi kaszel, obniża gorączkę, a także uspokaja.
Wielokwiatowy
Działa jak naturalny antybiotyk, podaje się go na wzmocnienie i w infekcjach. Poleca się go także osobom dbającym o linię (nie jest zbyt kaloryczny). Warto go podawać dzieciom, ponieważ miód wielokwiatowy ma właściwości antyalergiczne i przeciwdziała próchnicy. Służy seniorom - wzmacnia serce, wątrobę i jelita.
Akacjowy zmniejszy wzdęcia i zaparcia, łagodzi zgagę. Działa uspokajająco, korzystnie wpływa na gardło w infekcji dróg oddechowych. Warto go podawać niejadkom - poprawia apetyt.
Gryczany oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, leczy anemię (dostarczy żelaza). Wzmocni układ krążenia, działa przeciwmiażdżycowo.
Rzepakowy likwiduje zaparcia, poleca się go w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Wzmocni układ krążenia, wspomaga leczenie nadciśnienia.
Zobacz także: