Reklama

Okap ze stali będzie lśnił

Sposoby, dzięki którym zaoszczędzisz czas i pieniądze.

Przed czyszczeniem zagotuj na kuchence w dużym garnku wodę z dodatkiem octu (na 2-3 l. wody 1-2 szklanki octu). Gdy nie masz dużego garnka, na każdym palniku ustaw mniejszy.

Gotuj wodę przez ok. 20 min. Para wodna wstępnie rozpuści tłuste osady. Przetrzyj okap gąbką zwilżoną płynem do mycia naczyń (nie rozcieńczaj go wodą). Ważne! Nie używaj nowej szorstkiej gąbki do mycia naczyń, bo możesz porysować stal. Najlepsza będzie gąbka, której już używałaś od kilku dni. 

Usuń płyn do naczyń ściereczką maczaną w ciepłej wodzie z dodatkiem octu (3-4 łyżki na litr wody). Osusz okap, np. papierowym ręcznikiem. Wypoleruj stal flanelową ściereczką zwilżoną kilkoma kroplami oliwy. 

Reklama

Ruchomą część (system kratek) możesz umyć w zmywarce (wkładając kratkę „na płasko”). Jeśli nie masz zmywarki, włóż kratkę do dużego garnka z gotującą się wodą z dodatkiem sody (na 10 l wody - 5 łyżeczek sody). Po 15 minutach przełóż kratkę (by doczyściła się część, która wystawała z garnka). Dokładnie osusz i wypoleruj ściereczką. Ważne! Jeśli w kratce jest filtr węglowy, wyjmij go przed myciem.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy