Reklama

Paznokcie – jak je wzmocnić

Paznokcie, podobnie jak skóra i włosy, nie są odporne na upływ czasu. Z wiekiem stają się cieńsze i bardziej podatne na uszkodzenia.

Gładsze i młodsze

Wzmocnij je olejkiem, np. cytrynowym, migdałowym, lub witaminą A+E wyciśniętą z kapsułki. Przynajmniej raz w tygodniu wcieraj je w płytki. Olejek możesz lekko podgrzać, aby łatwiej wniknął.

Stop rozdwajaniu

Jeśli często malujesz paznokcie, zwłaszcza lakierem hybrydowym, możesz mieć problem z rozdwajaniem się płytek. Szkodliwa jest nie tyle emalia, ile jej usuwanie. Długotrwałe działanie zmywacza albo mechaniczne zdzieranie lakieru wysuszają i niszczą wierzchnią warstwę paznokcia. Stosuj więc dobre odżywki utwardzające. Pokrywaj nimi płytki przed lakierowaniem. Wzmacniająco działa także sok z surowej cebuli. Wcieraj go nawet codziennie, a nieprzyjemny zapach usuń sokiem z cytryny.

Reklama

Koniec z łamaniem

Kruchość, zmatowienie płytki oraz inne problemy z paznokciami mogą wynikać z błędów dietetycznych. Jedz przynajmniej trzy porcje warzyw i owoców dziennie, a także pełnoziarniste pieczywo i kasze, ponieważ są bogate w ważne dla kondycji paznokci witaminy z grupy B. Nie unikaj też mięsa, zwłaszcza wołowiny. Zawiera łatwo przyswajalne żelazo, które wzmocni i utwardzi kruchą płytkę. Pij napar ze skrzypu polnego – jest bogaty w krzem ważny dla zdrowia paznokci, włosów i skóry.

Dobra rada

Nie używaj metalowego pilnika do paznokci, ponieważ strzępi brzegi płytki. Zastąp go szklanym lub jednorazowym.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy