Po urodę do warzywniaka

Są naturalne i pięknie pachną, a ich przygotowanie jest bardzo proste, tanie i nie zabiera wiele czasu.

 
 © Panthermedia
 
 © Panthermedia

Letnie hity

1. Maseczka odświeżająca z natki pietruszki: trzy łyżki twarogu mieszamy ze świeżo posiekaną zieloną natką pietruszki tak, żeby uzyskać konsystencję papki. Maseczkę można nakładać również na szyję, ponieważ odżywia skórę. Zmywamy ją po 15 minutach.

2. Maseczka z pomidora dla cery trądzikowej: sparzamy pomidora i obieramy ze skórki. Miksujemy blenderem i dodajemy 2 łyżki płatków owsianych. Zmywamy letnią wodą po ok. 20 minutach.

3. Maseczka nawilżająca z truskawek: 3 duże truskawki rozgniatamy widelcem i dodajemy łyżkę twarożku (konsystencja ma być dość gęsta). Maseczkę nakładamy na 15 minut.

4. Maseczka z marchwi dla cery tłustej: warzywo ścieramy na drobnej tarce i odsączamy sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, żeby uzyskać konsystencję papki. Zmywamy po ok. 15 minutach.

Odrobina relaksu dla ciała i ducha

Choć maseczki nie zawierają specjalnie opracowanych składników zapobiegających zmarszczkom, mogą mieć podobny wpływ na naszą cerę. Chodzi o coś innego - pozwalają nam się odprężyć. Relaksuje już samo przygotowywanie takiego kosmetyku, czyli chwila poświęcona tylko sobie. A wiadomo, że kiedy jesteśmy zrelaksowane, to zawsze wyglądamy i czujemy się lepiej!

Najlepsze z własnego ogródka

1. Do maseczek domowej roboty zawsze trzeba używać warzyw i owoców wiadomego pochodzenia, najlepiej z własnego ogródka lub upraw ekologicznych. Jeśli bowiem będą przesiąknięte chemią i metalami, np. z działki przy ruchliwej ulicy, mogą podrażnić skórę.

2. Przed przygotowaniem maseczki dokładnie umyj warzywa lub owoce. Pozostałości ziemi lub pyłu mogą zaszkodzić cerze, a na pewno ograniczą wchłanianie dobroczynnych składników.

3. Do sporządzenia maseczki najlepiej użyć sezonowych owoców lub warzyw. Mają one najwięcej witamin, a poza tym nie nadszarpną domowego budżetu.

Jak stosować maseczki?

1. Domowe maseczki, podobnie jak te gotowe, nakładamy zawsze na starannie oczyszczoną twarz (bez makijażu!). Dobrze jest najpierw umyć ją żelem (lub użyć mleczka) i przetrzeć tonikiem.

2. Odżywcze składniki maseczek znacznie lepiej będą się wchłaniały, jeśli przed nałożeniem maski zrobimy peeling twarzy.

3. Po upływie wymaganego czasu zmywamy maseczkę letnią wodą lub wacikiem. Potem wklepujemy w twarz krem nawilżający.

Życie na gorąco 33/2011

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas