Żyj wolniej. Portugalia dla tych, którzy chcą więcej, niż tylko "odhaczać" punkty z przewodnika

Żyj wolniej. Portugalia dla tych, którzy nie chcą tylko "odhaczać" punktów z przewodników
Żyj wolniej. Portugalia dla tych, którzy nie chcą tylko "odhaczać" punktów z przewodników123RF/PICSEL
Alentejo, Evora
Alentejo, EvoraArchiwum autora

Évora. "Najważniejsze miasto na świecie"

Evora, Portugalia
Evora, Portugaliaarchiwum prywatne
Evora
Evoraarchiwum prywatne
Evora
Evoraarchiwum prywatne
Universidade de Évora
Universidade de Évoraarchiwum prywatne

Kawusia i ciasteczko? Zróbmy krótką przerwę

Alentejo
Alentejoarchiwum prywatne
Portugalskie pastel de nata
Portugalskie pastel de nata123RF/PICSEL

Składniki

  • 350 g ciasta francuskiego
  • 30 g mąki
  • 250 ml mleka
  • pół laski cynamonu
  • 200 g cukru
  • 125 ml wody
  • 4 żółtka
  • skórka z 1/3 cytryny
  1. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na 12 plastrów o grubości ok. 2,5 cm. 
  2. Foremki do babeczek smarujemy masłem, a następnie wylepiamy ciastem. 
  3. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy połowę mleka i mieszamy. 
  4. W rondelku łączymy wodę i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, gotujemy 3 minuty i zestawiamy z ognia. 
  5. Pozostałe mleko wlewamy do drugiego rondelka i dodajemy pół laski cynamonu oraz skórkę z cytryny. Podgrzewamy, a gdy się zagotuje, wlewamy do niego mleko z miski i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i powoli wlewamy syrop cukrowy, cały czas mieszając. Masę przelewamy przez sitko, dodajemy żółtka i mieszamy trzepaczką. 
  6. Przelewamy masę do foremek, zostawiając centymetrowy margines. 
  7. Pieczemy w 250°C przez 16-17 minut. Wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach wyjmujemy ciastka z foremek. 

Monsaraz. Miejsce, w którym czas się zatrzymał

Monsaraz
Monsarazarchiwum prywatne
Monsaraz
Monsarazarchiwum prywatne

Cafe Alentejo, czyli pora coś zjeść

Cafe Alentejo, Evora
Cafe Alentejo, Evoraarchiwum prywatne
Alentejo
Alentejoarchiwum prywatne
  • Portugalczycy wiedzą, jak serwować wieprzowinę, serwując ją w całym kraju na niezliczone pyszne sposoby, ale nikt nie zna się lepiej na szynce niż mieszkańcy Alentejo. Porco Preto (czarna wieprzowina) pochodzi od świni iberyjskiej, rasy rodzimej na półwyspie i wszędzie czczonej, której wyjątkowy smak jest często uwarunkowany dietą z żołędzi korkowych.
  • Acorda. To mdłe danie, serwowane w całym kraju, ale szczególnie w Alentejo, składa się z rozgniecionego wiejskiego chleba z kolendrą, czosnkiem, oliwą z oliwek, octem, wodą, białym pieprzem, solą i jajkami w koszulkach. Jak zupa z chleba. Dziwne, ale pyszne.
  • Serpa. Surowy ser z mleka owczego z dystryktu Serpa. Dojrzewa przez 30 dni, często smaruje się go oliwą z oliwek i papryką w trakcie procesu starzenia. Ma konsystencję od kremowej (amanteigado) do twardej (duro) i można go rozsmarować jako pastę lub pokroić i podawać z lokalnym chlebem.

Winnice Alentejo. Historyczne uprawy, starożytne metody

Alentejo
Alentejoarchiwum prywatne
Alentejo
Alentejoarchiwum prywatne
Alentejo
AlentejoUnsplash
''Polacy za Granicą'': Niezwykła kostka brukowa w Lizbonie, która jest dziełem sztukiPolsat PlayPolsat Play
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?