Żyj wolniej. Portugalia dla tych, którzy chcą więcej, niż tylko "odhaczać" punkty z przewodnika

Żyj wolniej. Portugalia dla tych, którzy nie chcą tylko "odhaczać" punktów z przewodników
Żyj wolniej. Portugalia dla tych, którzy nie chcą tylko "odhaczać" punktów z przewodników123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Évora. "Najważniejsze miasto na świecie"
  2. Kawusia i ciasteczko? Zróbmy krótką przerwę
  3. Monsaraz. Miejsce, w którym czas się zatrzymał
  4. Cafe Alentejo, czyli pora coś zjeść
  5. Winnice Alentejo. Historyczne uprawy, starożytne metody

Zobacz również:

El Golfo, Lanzarote
Podróże

Jest takie miejsce w Europie, gdzie na ulicach nie straszą reklamy. Księżycowa wyspa Lanzarote

Monika Wanat
Monika Wanat
    Alentejo, Evora
    Alentejo, EvoraArchiwum autora

    Évora. "Najważniejsze miasto na świecie"

    Evora, Portugalia
    Evora, Portugaliaarchiwum prywatne
    Evora
    Evoraarchiwum prywatne
    Evora
    Evoraarchiwum prywatne
    Universidade de Évora
    Universidade de Évoraarchiwum prywatne

    Kawusia i ciasteczko? Zróbmy krótką przerwę

    Alentejo
    Alentejoarchiwum prywatne
    Portugalskie pastel de nata
    Portugalskie pastel de nata123RF/PICSEL

    Składniki

    • 350 g ciasta francuskiego
    • 30 g mąki
    • 250 ml mleka
    • pół laski cynamonu
    • 200 g cukru
    • 125 ml wody
    • 4 żółtka
    • skórka z 1/3 cytryny
    1. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na 12 plastrów o grubości ok. 2,5 cm. 
    2. Foremki do babeczek smarujemy masłem, a następnie wylepiamy ciastem. 
    3. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy połowę mleka i mieszamy. 
    4. W rondelku łączymy wodę i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, gotujemy 3 minuty i zestawiamy z ognia. 
    5. Pozostałe mleko wlewamy do drugiego rondelka i dodajemy pół laski cynamonu oraz skórkę z cytryny. Podgrzewamy, a gdy się zagotuje, wlewamy do niego mleko z miski i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i powoli wlewamy syrop cukrowy, cały czas mieszając. Masę przelewamy przez sitko, dodajemy żółtka i mieszamy trzepaczką. 
    6. Przelewamy masę do foremek, zostawiając centymetrowy margines. 
    7. Pieczemy w 250°C przez 16-17 minut. Wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach wyjmujemy ciastka z foremek. 

    Monsaraz. Miejsce, w którym czas się zatrzymał

    Monsaraz
    Monsarazarchiwum prywatne
    Monsaraz
    Monsarazarchiwum prywatne

    Cafe Alentejo, czyli pora coś zjeść

    Cafe Alentejo, Evora
    Cafe Alentejo, Evoraarchiwum prywatne
    Alentejo
    Alentejoarchiwum prywatne
    • Portugalczycy wiedzą, jak serwować wieprzowinę, serwując ją w całym kraju na niezliczone pyszne sposoby, ale nikt nie zna się lepiej na szynce niż mieszkańcy Alentejo. Porco Preto (czarna wieprzowina) pochodzi od świni iberyjskiej, rasy rodzimej na półwyspie i wszędzie czczonej, której wyjątkowy smak jest często uwarunkowany dietą z żołędzi korkowych.
    • Acorda. To mdłe danie, serwowane w całym kraju, ale szczególnie w Alentejo, składa się z rozgniecionego wiejskiego chleba z kolendrą, czosnkiem, oliwą z oliwek, octem, wodą, białym pieprzem, solą i jajkami w koszulkach. Jak zupa z chleba. Dziwne, ale pyszne.
    • Serpa. Surowy ser z mleka owczego z dystryktu Serpa. Dojrzewa przez 30 dni, często smaruje się go oliwą z oliwek i papryką w trakcie procesu starzenia. Ma konsystencję od kremowej (amanteigado) do twardej (duro) i można go rozsmarować jako pastę lub pokroić i podawać z lokalnym chlebem.

    Winnice Alentejo. Historyczne uprawy, starożytne metody

    Alentejo
    Alentejoarchiwum prywatne
    Alentejo
    Alentejoarchiwum prywatne
    Alentejo
    AlentejoUnsplash
    ''Polacy za Granicą'': Niezwykła kostka brukowa w Lizbonie, która jest dziełem sztukiPolsat PlayPolsat Play
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?