Porzeczki wygładzą
Porzeczki są one bogate w witaminy C i K, dostarczą także wapń, potas i magnez.
Cera skorzysta najwięcej, gdy porzeczki po prostu będziesz codziennie jeść. W postaci maseczki wzmocnią cerę i suchą, i tłustą: nawilżą, naturalnie złuszczą, oczyszczą pory i zmniejszą przebarwienia.
Pamiętaj, aby przed nałożeniem maseczki ze świeżych owoców, przeprowadzić na skórze (np. za uchem) test, czy owoce nie uczulą cię. Odczekaj 1-2 godz. i dopiero nałóż maseczkę.
Koktajl piękności
3 łyżki porzeczek pozbawionych szypułek zmiksuj blenderem, dodaj jogurt pitny, pół dojrzałego banana oraz 3-5 łyżek zmiksowanego miąższu moreli. Koktajl możesz dosłodzić miodem. Pij codziennie 1-2 szklanki.
Maseczka do cery suchej lub mieszanej
Łyżkę opłukanych porzeczek rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem, dodaj kilkanaście kropli oliwy (lub 2 kapsułki wit. A+E), dodaj pół łyżeczki mleka w proszku i wymieszaj. Nałóż na twarz omijając okolice oczu. Po 10 min resztki maseczki zmyj wodą.
Peeling do cery tłustej i mieszanej
Rozgnieć na papkę 2 łyżki porzeczek, dodaj trochę zmielonych płatków owsianych lub otrębów i wymieszaj. Papką nacieraj skórę zanieczyszczoną, o zaczopowanych porach, trądzikową. Pozostaw jeszcze na 10 min i spłucz letnią, przegotowaną wodą.
Regenerujący balsam
Kilkanaście porzeczek zmiksuj, dodaj łyżeczkę miodu i odrobinę oliwy. Nałóż na popękane i mocno przesuszone partie skóry (łokcie, kolana, pięty, dłonie). Pozostaw jak najdłużej.
Maseczka wygładzająca
Kilka rozdrobnionych porzeczek wymieszaj z odrobiną skrobi ziemniaczanej. Możesz dodać kilka kropli przegotowanej zimnej wody, aby maseczka miała spójną, ale luźną konsystencję. Posmaruj nią twarz omijając skórę pod oczami. Po 15 min spłucz.
30/2014 Świat i Ludzie
Więcej w serwisie: