Sekrety naturalnych maseczek
Domowe kosmetyki zrobisz sama z dojrzałych owoców i warzyw. Mają same zalety. Są tanie, bezpieczne i ekologiczne.
Z kapusty - koi oparzenia
Kilka liści młodej kapusty włóż na chwilę do wrzątku, by zmiękły, schłodź je w lodówce i rozbij tłuczkiem. Przyłóż na podrażnioną (po opalaniu) skórę. Maska- -okład ukoi ją i zapobiegnie powstawaniu pęcherzy.
Malinowa - wygładza
Rozgnieć trzy łyżki owoców, połącz z łyżką twarogu, by wzbogacić działanie maski i zagęścić ją. Papkę rozprowadź na twarzy. Po 15 minutach zetrzyj ją gazą zwilżoną ciepłą, przegotowaną wodą.
Morelowa - nawilża
Miąższ czterech dojrzałych owoców (mogą być ze skórką) rozgnieć widelcem, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego. Maseczkę rozprowadź na twarzy i dekolcie. Zmyj wodą po 20 minutach.
Z młodego groszku - matowi
Garść młodego groszku wrzuć na kilka minut do wrzątku i ugotuj. Gdy przestygnie, zmiksuj blenderem. Maseczkę wymieszaj z łyżeczką śmietany i rozprowadź na 10 minut na twarzy.
Arbuzowa - chłodzi
Pokrój schłodzonego arbuza na cieniutkie plasterki i połóż na twarz na 5 minut. Maska zlikwiduje obrzęki i przyjemnie schłodzi rozgrzaną twarz. Albo... zmiksuj kawałek arbuza i nasącz nim gazę, a następnie rozłóż jej płaty na twarzy.
Truskawkowa - oczyszcza
Kilka owoców przelej wrzątkiem i rozgnieć. Dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej, by ją zagęścić. Rozprowadź na twarzy na ok. 10 minut. Potem zetrzyj maseczkę wilgotną gazą i umyj twarz wodą mineralną
Pamiętaj, że...
Do przyrządzania maseczek zawsze wybieraj dorodne, dojrzałe owoce i warzywa. Najlepiej, by były niepryskane. Umyj je ciepłą wodą. Grubą skórkę możesz obrać.
Naturalny kosmetyk trzeba zużyć od razu po przygotowaniu, bo szybko się psuje. Nie przechowuj go w lodówce.
Naturalne maseczki (z truskawek, porzeczek, pomidorów) działają intensywnie i mogą wywołać podrażnienia. Jeśli po nałożeniu papki poczujesz pieczenie, oznacza to, że maseczka nie jest dla ciebie. Zmyj ją przegotowaną wodą.
Maseczkę nakłada się na czystą twarz, np. w czasie kąpieli. Otwarte pory skóry lepiej chłoną cenne składniki.
Zobacz także: