Smaki południa
Dieta śródziemnomorska jest smaczna i zdrowa. Jej składniki mają też dobroczynny wpływ na naszą skórę. Szukaj ich nie tylko w warzywniaku, ale także w kosmetykach.
Oliwa i oliwki: nie tylko nawilżenie
Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli i witamin zawartych w tym zdrowym tłuszczu sprawia, że wspaniale pielęgnuje każdy rodzaj skóry. Zarówno oliwki, jak i pozyskiwana z nich oliwa, od wieków stosowane są w pielęgnacji skóry. Świetnie regenerują jej naturalny płaszcz hydrolipidowy, chroniąc ją przed utratą wody i szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Oliwki to źródło cennych antyoksydantów i tzw. witamin piękna (A, B, C, E i F). To właśnie one sprawiają, że otrzymywana z nich oliwa opóźnia procesy starzenia zachodzące w skórze i wygładza zmarszczki. Cenne są nie tylko owoce, lecz także liście zielonej oliwki. Dzięki zawartości oleuropeiny odświeżają i wzmacniają skórę oraz chronią ją przed wysuszeniem.
Nasza rada. Oliwa z oliwek (najlepiej extra virgine) z powodzeniem zastąpi balsam do ciała. Dodaj jej 2 łyżki do kąpieli, a wychodząc z wody,nie spłukuj ciała, jedynie delikatnie osusz je ręcznikiem. Na twojej skórze zostanie tyle oliwy, ile jej potrzeba.
Ożywienie dzięki nasionom i orzechom
Przemysł kosmetyczny już dawno docenił pestki, migdały i orzechy. Są one źródłem kwasu foliowego, mikroelementów i witamin. Nie żałuj ich swojej skórze. Zastosowanie w kosmetyce tych zdrowych tłuszczy jest naprawdę wszechstronne. Olejek ze słodkich migdałów jest odpowiedni nawet dla cery wrażliwej i podrażnionej. Wygładza też przesuszoną skórę, nawilża ją i chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Z orzechów makadamia wytwarza się olej, który pielęgnuje każdy rodzaj skóry, w tym również naczynkową. Liście i łupiny orzecha włoskiego zawierają naturalny barwnik, który często wchodzi w skład preparatów brązujących i poprawiających koloryt skóry.
Zmielone łupiny odnajdziesz też w peelingach, w roli drobinek złuszczających. Olej z pestek dyni przyspiesza gojenie naskórka. Jego właściwości natłuszczające i odżywcze przysłużą się szczególnie cerze suchej i delikatnej.
Nasza rada. By samej zrobić peeling, wystarczy zmielić w blenderze migdały z dodatkiem olejku migdałowego. Tak powstałą papkę nałóż na twarz i wmasowuj przez dwie minuty. Potem spłucz letnią wodą. Cera będzie wygładzona, a dzięki dobroczynnym substancjom zawartym w migdałach, także odżywiona. W skład domowych masek i peelingów mogą też wchodzić zmielone lub utłuczone w moździerzu pestki dyni.
Odmładzające warzywa i owoce
W kuchni basenu Morza Śródziemnego dużą rolę odgrywają soczyste pomidory i winogrona. Twoja skóra doceni ich działanie. Pomidory zawierają wiele witamin (A, C, E i K), mikroelementów (m.in. sód, potas, wapń,żelazo, magnez i cynk), a przede wszystkim likopen. Zaś winogrona to skarbnica przeciwutleniaczy, zwalczających postarzające skórę wolne rodniki. Czerwone winogrona, a szczególnie ich skórki i pestki, są bogate w resweratrol, który stymuluje regenerację cery. Z kolei zawarta w nich winiferyna ujędrnia skórę. Krem z ekstraktem z winogron łagodzi też stany zapalne skóry, poprawia mikrokrążenie, uszczelnia naczynka krwionośne.
Występujący w pomidorach likopen to naturalny pigment roślinny z grupy karotenoidów, o mocnym działaniu odmładzającym. Jest zarazem silnym przeciwutleniaczem. Skutecznie wychwytuje wolne rodniki, dodatkowo chroni skórę przed szkodliwym działaniem słońca. Zarówno pomidor, jak i owoce winorośli, zawierają kwasy organiczne, które delikatnie złuszczają skórę, przyspieszając także jej regenerację. Dlatego wchodzą w skład peelingów: normalizują pracę gruczołów łojowych i działają przeciwzapalnie.
Nasza rada. W salonie urody zapytaj o zabieg pomidorowy na twarz i pod oczy. Rozświetla cerę oraz dodaje jej zdrowego blasku. Łagodzi też podrażnienia. Świetnie nadaje się na ekspresową pielęgnację bankietową. Świeżo wyciśnięty sok z pomidora warto wykorzystać do przemywania twarzy. Jeśli masz cerę tłustą, używaj go jako toniku.
27/2016 Na żywo