Sposoby na czysty piekarnik

​Wyczyścisz go bez mocnych środków chemicznych, które szkodzą zdrowiu. Rezygnując z nich, zadbasz nie tylko o zdrowie, ale i o kieszeń...

Soda z solą, woda z octem i amoniak - sprawdzone produkty w walce z brudem
Soda z solą, woda z octem i amoniak - sprawdzone produkty w walce z brudem123RF/PICSEL

Mocno nagrzej

Włącz pusty piekarnik na najwyższą temperaturę i nagrzewaj ok. 20 minut. Zaschnięte resztki jedzenia i tłuszcz pod wpływem gorąca powinny zamienić się w popiół. Gdy piekarnik ostygnie, zeskrob je i wymieć lub zbierz odkurzaczem. Następnie umyj ścianki gąbką zmoczoną w wodzie z płynem do zmywania. Potem wytrzyj je ścierką zmoczoną w czystej wodzie.

Spróbuj odparować

Nalej wody do żaroodpornego naczynia (wypełnij je mniej więcej do połowy). Możesz dodać pół szklanki octu spirytusowego. Włóż naczynie do piekarnika i nastaw na 220°C. Gdy wnętrze wypełni się parą, wyłącz, ale nie otwieraj drzwiczek. Zaczekaj aż para zmiękczy przypalone resztki, a woda przestygnie. Wyjmij naczynie z wodą i wytrzyj piekarnik wilgotną ścierką.

Wyszoruj sodą z solą

Garść soli wymieszaj z taką samą ilością sody oczyszczonej lub kalcynowanej i dodaj tyle wody, aby powstała gęsta papka. Nabierz ją na szorstką stronę gąbki do zmywania i wyszoruj ścianki piekarnika oraz powierzchnie blach i rusztów. Następnie spłucz czystą wodą. Jeśli brud nie schodzi, do mieszanki sody i soli dodaj łyżeczkę płynu do zmywania. Nanieś na czyszczone powierzchnie i pozostaw na 15-20 minut. Gdy osad zmięknie, bez trudu go usuniesz.

Dodaj detergent

Gdy blachy piekarnika są mocno przypalone, czasem nie pomaga nawet szorowanie druciakiem. Na szczęście jest skuteczny i niewymagający wysiłku sposób. Nalej wody do blach i wsyp do każdej miarkę proszku do prania (może być najtańszy). Włącz piekarnik i doprowadź wodę z proszkiem do wrzenia. Wyłącz. Pozostaw na noc. Rano umyj blachy. Przypalone jedzenie powinno bez trudu odkleić się od naczyń.

Użyj amoniaku

To świetny środek nie tylko do czyszczenia piekarnika, ale także tłustych osadów na szafkach kuchennych i okapach. Skutecznie rozpuszcza tłuszcz i brud. Nie używaj go jednak bez rozcieńczenia, bo może być niebezpieczny. Nie łącz z wybielaczem, ponieważ razem tworzą groźny dla zdrowia, duszący gaz. Do 2 litrów wody dodaj 1/4 szklanki amoniaku, załóż gumowe rękawiczki i możesz sprzątać. Amoniak nieprzyjemnie pachnie, ale zapach szybko się ulatnia.

Lśniąca kuchenka

Stalowej obudowie kuchenki oraz okapowi blask przywrócą: 

-w oda z octem. Do litra wody dodaj pół szklanki octu. Zmoczoną w roztworze ściereczką przetrzyj stalowe powierzchnie. 

- Mieszanka wody i kwasku cytrynowego. Rozpuść opakowanie kwasku w litrze wody i użyj do mycia urządzeń. 

- Sok z cytryny wymieszany pół na pół z wodą. Nie zakładaj rękawiczek, gdy będziesz używać tego płynu. Sok z cytryny odżywi twoją skórę i wygładzi dłonie.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas