Sprytne triki, które ułatwią przygotowywanie posiłków
Podpytaliśmy doświadczone gospodynie, jakie mają sposoby na to, aby szybko i sprawnie uporać się ze składnikami, które trzeba wrzucić do garnka.
Jak błyskawicznie usmażyć cebulę - usmażenie cebuli na złoty kolor zajmuje nieco czasu. Skrócisz go niemal o połowę, dodając szczyptę sody oczyszczonej - soda nie wpłynie na smak cebuli. Dodając sodę do gotowania cieciorki lub soczewicy także przyspieszysz czas ich gotowania.
Jak szybko rozpuścić masło - zapomniałaś wcześniej wyjąć masło z lodówki i jest twarde? Zetrzyj je na tarce do warzyw. Maślane wiórki po 2-3 minutach staną się miękkie. Takie wrzuć do sosu - zimny kawałek masła mógłby zahamować proces gotowania.
Jak ścierać żółty ser, by nie przyklejał się do tarki - tę stronę tarki, na której będziesz ścierać ser, posmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek lub oleju roślinnego. Ser ścieraj bezpośrednio przed dodaniem do potrawy, żeby nie wysechł.
Jak sprawić, by panierka nie oddzielała się od ryby lub mięsa - do roztrzepanych jajek wlej łyżkę oleju i wymieszaj. Zawsze kładź opanierowane mięso na mocno rozgrzany tłuszcz. W przeciwnym razie mięso "opije się" tłuszczem, zanim ten się rozgrzeje.
Jak rozbijać mięso na kotlety, by go nie porwać - załóż na tłuczek woreczek foliowy. Rozbijanie mięsa przez folię jest delikatniejsze, ale równie skuteczne. Możesz też włożyć plaster mięsa do woreczka foliowego, a rozbijane tłuczkiem mięso nie będzie pryskać na cały blat i ściany.
Jak szybko i łatwo obrać skórkę z pomidora - włóż pomidor do miseczki i zalej wrzątkiem. Potrzymaj 3 minuty. Wyjmij, natnij pomidor u nasady na krzyż i pociągnij za skórkę - sama zacznie odchodzić od miąższu.
Ekstra rada:
Jak zdjąć nadmiar tłuszczu z zupy? Świeżo wyjętą z zamrażalni- ka kostkę lodu owiń czystą gazą i przesuń po powierzchni zupy. Cały tłuszcz idealnie przylgnie do gazy. Zbyt tłusty rosół możesz też przefiltrować, przelewając przez papie- rowy filtr do kawy.
Zobacz także: