Szkodniki w kuchni
Co zrobić, aby pozbyć się moli spożywczych? Jest klika sposobów.
Lubią szafki z sypkimi produktami spożywczymi. Dlatego, gdy zauważysz w nich owady, żywność trzeba wyrzucić.
Opróżnione szafki umyj ciepłą wodą z mydłem lub płynem do naczyń. Przetrzyj również opakowania od zewnątrz. Nie przechowuj jedzenia w otwartych torebkach i naczyniach. Zastosuj gumki i spinacze uniemożliwiające dostanie się moli do środka.
Szczelnie zwiąż torebki z cukrem i bułką tartą. A najlepiej przesyp je do zamykanych pojemników.
Zanim włożysz je do szafek, wstaw na kilka minut naczynie z podgrzanym w garnku octem i zamknij drzwiczki, aby przez jakiś czas ocet parował.
Powtórz to kilka razy. Rozłóż na półkach saszetki z goździkami, liście laurowe, miętę, kawałki i skórki cytryny, pomarańczy i laski wanilii.
Wykorzystaj plastry antymolowe, do których owady się przykleją.
Usuń zabezpieczającą folię i przymocuj do drzwiczek szafki od wewnętrznej strony. Możesz również użyć tzw. pułapek z feromonami, które zwabiają mole. Gdy tam wejdą (np. do lejkowatej foremki), same już się nie wydostaną.
Zobacz także: