Szparagi. Jak się z nimi obchodzić?
Coraz częściej i chętniej je kupujemy, ale nadal nasza wiedza jest znikoma. Szparagi. Jak zachować ich świeżość?
Test świeżości
Świeże szparagi są jędrne, a przy pocieraniu o siebie piszczą. Ich obcięte końce są gładkie, soczyste i błyszczące, a jeżeli wbijemy w nie paznokieć, to wypłynie z nich sok.
Ponownie jędrne Nie obrane szparagi, które mają już kilka dni i utraciły jędrność, będą ponownie świeże i łatwo dadzą się obrać, jeżeli włożymy je na co najmniej godzinę do zimnej wody.
Nie gorzkie
Do gotujących się w garnku szparagów dodaję kawałek białego pieczywa, które wchłonie gorzkie substancje. Dzięki temu po ugotowaniu będą łagodniejsze i bardziej aromatyczne.
Przechowywanie
Aby nieobrane szparagi zachowały świeżość nawet przez cztery dni, zawijam je dokładnie w wilgotną bawełnianą ściereczkę i wkładam do lodówki.