Tanio i zdrowo. 7 trików na oszczędzanie w kuchni
Dzięki domowym wypiekom, przyrządzaniu serów i wędlin możemy nie tylko zdrowo się odżywiać, ale i oszczędzać około 200 złotych miesięcznie.
1. Jedz sezonowe
Wiadomo, że sezonowe warzywa i owoce są najsmaczniejsze i... najtańsze. Korzystajmy więc z obfitości ogórków, papryki, pomidorów, a także wiśni, malin, i przyrządzajmy z nich posiłki. Za 7-8 zł usmażymy naleśniki z owocami dla całej rodziny. Róbmy też przetwory, a oszczędzanie przeciągnie się na zimowe miesiące.
2. Wybieraj tańsze
Nie dajmy się nabierać na produkty eco. Ekologiczna kasza czy płatki owsiane niczym nie różnią się od zwykłych, a kosztują dwa, nawet trzy razy więcej. Takie produkty, jak groch, fasola czy ziemniaki, kupujmy na wagę. Zapłacimy 30-40 proc. taniej. Nie warto wydawać na opakowania, które i tak trafiają do kosza.
3. Nie wyrzucaj suchych bułek
Można je zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze i wykorzystać do panierowania. Zaoszczędzimy ok. 3 zł na kupnie tartej bułki. Czerstwy chleb świetnie zagęści zupy i sosy. Nada im bardziej wyrazistego smaku niż mąka. Z suchego pieczywa można również zrobić pyszne zapiekanki.
4. Nie kupuj wędlin
Jednymi z droższych i wcale nie najzdrowszych produktów są wędliny. Zawierają konserwanty i chemiczne wypełniacze. Za te z wyższej półki trzeba zapłacić nawet 45-55 zł za kilogram. Zamiast nich upieczmy kawałek mięsa w domu. Bardzo zdrowa jest np. gęsina. Zawiera tłuszcz bogaty w kwasy omega-3, tak jak oliwa z oliwek. A za kilogram gęsi w dyskoncie zapłacimy mniej niż 10 zł. Upieczone mięso z piersi możemy kroić w plastry i kłaść na kanapki. A z reszty zrobimy 2 lub 3 obiady dla rodziny.
5. Uprawiaj zioła
Z trzech cebul kupionych za złotówkę wyrośnie nam tyle szczypioru, że wystarczy do sałatek na miesiąc. Na balkonie lub kuchennym parapecie możemy założyć ziołowy ogródek i uprawiać w nim pietruszkę, rozmaryn, bazylię czy oregano. Doniczka każdego z tych ziół w supermarkecie kosztuje nie mniej niż cztery złote. Lepiej więc kupić sadzonki w sklepie ogrodniczym i korzystać z własnych świeżych przypraw przez całe lato.
6. Ubij masło
Za kostkę masła trzeba zapłacić od 4 do 6 złotych. Na bazarku litr tłustej śmietany kosztuje około 6 złotych. Wystarczy ubić ją mikserem, aby otrzymać 200 g masła i pół litra dobrej maślanki. W sklepie trzeba by zapłacić za nią 2-3 zł. Oszczędzamy więc i jemy masło bez dodatków.
7. Zostań serowarem
Z dwóch litrów mleka, takiego, które w sklepie stoi w chłodni, otrzymamy ok. 40 dag sera. Wystarczy doprowadzić mleko do wrzenia, wlać sok z jednej cytryny i zestawić garnek z ognia. Po pięciu minutach odcedzamy ser przez sito. A bogatą w witaminy i mikroelementy serwatkę możemy wypić. Świetnie nadaje się też do naleśników zamiast mleka czy wody. Można nią również przemywać suchą cerę.