Tanio i zdrowo. 7 trików na oszczędzanie w kuchni

Dzięki domowym wypiekom, przyrządzaniu serów i wędlin możemy nie tylko zdrowo się odżywiać, ale i oszczędzać około 200 złotych miesięcznie.

Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Możesz wykorzystać je na panierkę lub do zagęszczania zup
Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Możesz wykorzystać je na panierkę lub do zagęszczania zup123RF/PICSEL

1. Jedz sezonowe

Wiadomo, że sezonowe warzywa i owoce są najsmaczniejsze i... najtańsze. Korzystajmy więc z obfitości ogórków, papryki, pomidorów, a także wiśni, malin, i przyrządzajmy z nich posiłki. Za 7-8 zł usmażymy naleśniki z owocami dla całej rodziny. Róbmy też przetwory, a oszczędzanie przeciągnie się na zimowe miesiące.

2. Wybieraj tańsze

Nie dajmy się nabierać na produkty eco. Ekologiczna kasza czy płatki owsiane niczym nie różnią się od zwykłych, a kosztują dwa, nawet trzy razy więcej. Takie produkty, jak groch, fasola czy ziemniaki, kupujmy na wagę. Zapłacimy 30-40 proc. taniej. Nie warto wydawać na opakowania, które i tak trafiają do kosza.

3. Nie wyrzucaj suchych bułek

Można je zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze i wykorzystać do panierowania. Zaoszczędzimy ok. 3 zł na kupnie tartej bułki. Czerstwy chleb świetnie zagęści zupy i sosy. Nada im bardziej wyrazistego smaku niż mąka. Z suchego pieczywa można również zrobić pyszne zapiekanki.

4. Nie kupuj wędlin

Jednymi z droższych i wcale nie najzdrowszych produktów są wędliny. Zawierają konserwanty i chemiczne wypełniacze. Za te z wyższej półki trzeba zapłacić nawet 45-55 zł za kilogram. Zamiast nich upieczmy kawałek mięsa w domu. Bardzo zdrowa jest np. gęsina. Zawiera tłuszcz bogaty w kwasy omega-3, tak jak oliwa z oliwek. A za kilogram gęsi w dyskoncie zapłacimy mniej niż 10 zł. Upieczone mięso z piersi możemy kroić w plastry i kłaść na kanapki. A z reszty zrobimy 2 lub 3 obiady dla rodziny.

5. Uprawiaj zioła

Z trzech cebul kupionych za złotówkę wyrośnie nam tyle szczypioru, że wystarczy do sałatek na miesiąc. Na balkonie lub kuchennym parapecie możemy założyć ziołowy ogródek i uprawiać w nim pietruszkę, rozmaryn, bazylię czy oregano. Doniczka każdego z tych ziół w supermarkecie kosztuje nie mniej niż cztery złote. Lepiej więc kupić sadzonki w sklepie ogrodniczym i korzystać z własnych świeżych przypraw przez całe lato.

6. Ubij masło

Za kostkę masła trzeba zapłacić od 4 do 6 złotych. Na bazarku litr tłustej śmietany kosztuje około 6 złotych. Wystarczy ubić ją mikserem, aby otrzymać 200 g masła i pół litra dobrej maślanki. W sklepie trzeba by zapłacić za nią 2-3 zł. Oszczędzamy więc i jemy masło bez dodatków.

7. Zostań serowarem

Z dwóch litrów mleka, takiego, które w sklepie stoi w chłodni, otrzymamy ok. 40 dag sera. Wystarczy doprowadzić mleko do wrzenia, wlać sok z jednej cytryny i zestawić garnek z ognia. Po pięciu minutach odcedzamy ser przez sito. A bogatą w witaminy i mikroelementy serwatkę możemy wypić. Świetnie nadaje się też do naleśników zamiast mleka czy wody. Można nią również przemywać suchą cerę.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas