Trądzik różowaty
Samą dietą go nie wyleczysz, ale skuteczność terapii w dużym stopniu zależy od tego, co jesz. Wybieraj produkty bogate w witaminy, mikroelementy i kolagen.
Choroba objawia się rumieniem na czole, nosie i brodzie oraz rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi. Produkty zawierające dużo witamin, zwłaszcza C, E, PP, K i witamina A, a także kolagen, wzmocnią ścianki naczyń i zmniejszą rumień.
Wzmocnij naczynka i sprężystość skóry
Codziennie sięgaj po owoce i warzywa. Jedz przynajmniej pół kilograma dziennie
- W witaminę C obfitują, wiśnie, czereśnie, truskawki, porzeczki, papryka, cebula
- Witaminę PP znajdziesz m.in. w brokułach, awokado i ziemniakach
- Witaminy E szukaj w oleju z zarodków pszennych, ziarnach słonecznika, orzechach, migdałach, awokado
- Najwięcej witaminy K jest w natce pietruszki oraz jarmużu
- Dużo witaminy A zawierają żółtka jaj i masło. Jej roślinną formę - beta karoten znajdziesz w marchwi, papryce, morelach
Jedz galaretki, zarówno owocowe, jak i mięsne. Zawarty w nich kolagen korzystnie wpływa na skórę. Poprawia jej nawilżenie i elastyczność. Łagodzi też stan zapalny skóry towarzyszący chorobie. Na deser sięgaj po galaretki, najlepiej domowe, przygotowane ze świeżo wyciskanych soków owocowych i żelatyny. Nie dosładzaj ich. Przyrządzaj też galaretki z kurzych łapek i ryb. Jedz je z warzywami bogatymi w witaminy A, C i E, które pobudzają wytwarzanie kolagenu w organizmie.
Pij i przemywaj skórę
Napar z fiołka trójbarwnego zawiera sole mineralne, które wzmacniają skórę. Pij szklankę 3 razy dziennie i zimnym naparem przemywaj twarz.
Herbatka z rumianku również łagodzi objawy. Możesz ją pić i wykorzystywać zimną do okładów na podrażnioną skórę. Uwaga! Rumianek czasem uczula. Nie stosuj go, jeśli nasila objawy.
Jedz ryby morskie
Zawarte w tłuszczu rybim kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie i przyspieszają gojenie się zmian trądzikowych. Najwięcej dobroczynnych kwasów mają świeże ryby morskie. Najzdrowsze są przyrządzane na parze lub w piekarniku. Smażone, konserwowe i wędzone mają znacznie mniej właściwości zdrowotnych. Sporo kwasów omega-3 zawierają również tłoczone na zimno oleje roślinne i oliwa. Codziennie dodawaj łyżkę oliwy albo oleju do sałatek, past lub zup.
Odpoczywaj i nie stresuj się
- Ciągłe napięcie, silny stres nasilają objawy trądziku różowatego. Dlatego spróbuj znaleźć sposób na odprężenie.
- Codziennie przeznacz choćby godzinę na relaks. Odpoczywaj w ruchu, ale nie przemęczaj się, bo duży wysiłek powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych. Spaceruj, pływaj.
- Unikaj opalania. Słońce nie sprzyja Twojej skórze. Na co dzień stosuj olejek jojoba, który chroni skórę przed promieniami UV i łagodzi objawy trądziku różowatego.
Na to uważaj
- Ogranicz żółte i pleśniowe sery, wino, piwo oraz wędliny. Produkty te zawierają dużo histaminy, która wywołuje przekrwienie i świąd skóry.
- Staraj się unikać cukru i mleka, ponieważ niekorzystnie wpływają na skórę trądzikową. Możesz zjeść 1-2 kostki czekolady dziennie, ale gorzkiej. Mleczna i biała nasilą objawy.