Tych owoców i warzyw nie trzymaj w lodówce

​Niektóre produkty nie lubią zimna. Pod jego wpływem miękną i więdną - ucieka z nich aromat, a na skórce pojawiają się białe plamy, które są zalążkiem pleśni.

 W lodówce stają się słodkie, ponieważ niska temperatura sprzyja rozkładowi skrobi do sacharozy
W lodówce stają się słodkie, ponieważ niska temperatura sprzyja rozkładowi skrobi do sacharozy123RF/PICSEL

Pomidory

Niska temperatura pozbawia je smaku i zatrzymuje proces dojrzewania. Ponadto zmienia się ich skład chemiczny, a skóra staje się pomarszczona. Idealna temperatura do przechowywania pomidorów to 10ºC.

Czosnek i cebula

W lodówce zaczynają tracić jędrność i pleśnieć. Najlepiej przeznaczyć dla nich jakieś suche i ciemne miejsce. Czosnek najlepiej trzymaj w splecionym warkoczu.

Ziemniaki

Nie lubią zimnych lodówek za to uwielbiają ciemne i suche piwnice. W lodówce stają się słodkie, ponieważ niska temperatura sprzyja rozkładowi skrobi do sacharozy.

Ananas, pomarańcz, cytryna

Nie powinno się przechowywać ich w lodówce z przyczyn oczywistych. W ich naturalnym środowisku panują wysokie temperatury. Natomiast kiwi dłużej utrzymuje świeżość w chłodnym miejscu, nawet przez 2 tygodnie.

Banany

Bardzo szybko dojrzewają, zwłaszcza w miejscach suchych i chłodnych. W lodówce tracą cenne witaminy. Potrzebują dostępu świeżego powietrza. ARBUZ Przechowywanie go w lodówce pozbawia go antyoksydantów, a więc jednych z najwartościowszych składników.

Uwaga! Kupując banany umieść je w osobnej misce poza lodówką. Owoce i warzywa źle znoszą ich obecność, ponieważ banany wydzielają szczególnie dużo etylenu, który powoduje psucie innych produktów.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas