Wybierz oliwę dobrej jakości
Dzięki tej wiedzy nie dasz się już więcej nabrać na nieuczciwe promocje. Zobacz, jak wybrać idealną oliwę!
Na co zwracać uwagę:
Kolor
Mówi o odmianie oliwek i ich dojrzałości w momencie zerwania. Nie ma znaczenia dla jakości.
Zielony kolor informuje, że oliwki nie były w pełni dojrzałe i produkt jest dość ostry oraz pikantny. Żółta barwa świadczy o tym, że oliwa powstała z dojrzałych owoców. Ma więc delikatniejszy smak i nie jest tak bardzo aromatyczna.
Zapach
Jeśli oliwa nie pachnie, to znaczy, że jest kiepskiej jakości.
Oczywiście nie sprawdzisz tego w sklepie, ale w domu już tak. Zrób prosty test: nalej we wgłębienie dłoni trochę oliwy i rozetrzyj palcami, wówczas poczujesz jej zapach.
Dobra oliwa ma aromat kwiatowy, owocowy, trawiasty. Gdy pachnie orzechowo, to znaczy, że jest zepsuta.
Butelkę
W jasnym szkle oliwa szybko się psuje i traci swoje właściwości.
Wybieraj więc produkt pakowany do ciemnych butelek (puszka jest też zalecana). W domu przechowuj ją w chłodnym i zaciemnionym miejscu: nie straci walorów i na długo wystarczy.
Zobacz także: