Wybierz oliwę dobrej jakości

Dzięki tej wiedzy nie dasz się już więcej nabrać na nieuczciwe promocje. Zobacz, jak wybrać idealną oliwę!

To mit, że na oliwie nie można smażyć! Bez obaw o zdrowie możesz ją rozgrzać nawet do 210˚C.
To mit, że na oliwie nie można smażyć! Bez obaw o zdrowie możesz ją rozgrzać nawet do 210˚C.123RF/PICSEL

Na co zwracać uwagę:

Kolor

Mówi o odmianie oliwek i ich dojrzałości w momencie zerwania. Nie ma znaczenia dla jakości.

Zielony kolor informuje, że oliwki nie były w pełni dojrzałe i produkt jest dość ostry oraz pikantny. Żółta barwa świadczy o tym, że oliwa powstała z dojrzałych owoców. Ma więc delikatniejszy smak i nie jest tak bardzo aromatyczna.

Zapach

Jeśli oliwa nie pachnie, to znaczy, że jest kiepskiej jakości.

Oczywiście nie sprawdzisz tego w sklepie, ale w domu już tak. Zrób prosty test: nalej we wgłębienie dłoni trochę oliwy i rozetrzyj palcami, wówczas poczujesz jej zapach.

Dobra oliwa ma aromat kwiatowy, owocowy, trawiasty. Gdy pachnie orzechowo, to znaczy, że jest zepsuta.

Butelkę

W jasnym szkle oliwa szybko się psuje i traci swoje właściwości.

Wybieraj więc produkt pakowany do ciemnych butelek (puszka jest też zalecana). W domu przechowuj ją  w chłodnym i zaciemnionym miejscu: nie straci walorów i na długo wystarczy.

Zobacz także:

"Naprawdę się wzruszyłam! Dopiero teraz mi to mówisz?" Styl.pl/materiały prasowe
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas