Wypędź z kuchni mole
Nawet rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny nie gwarantuje, że w naszej kuchni nie zalęgną się mole spożywcze. Ich larwy są najczęściej przynoszone do domu wraz z... zakupami. Dorosłe osobniki mogą także przelecieć do naszej kuchni przez otwarte okno, np. z mieszkania sąsiada.
Niezawodny ocet
Mole spożywcze uwielbiają kamuflować się w resztkach produktów spożywczych. Przejrzyj całe domowe zapasy: mąki, cukru, makaronu, przypraw i wyrzuć wszystko, w czym znajdziesz choćby ślad szkodnika. Potem dokładnie umyj kuchenne szafki.
Skutecznym domowym sposobem na mole jest ocet. Zagotuj w rondlu szklankę octu. Wstaw naczynie z parującym płynem (umieść na żaroodpornej podstawce) do szafki, w której zagnieździły się mole. Zamknij drzwi, poczekaj, aż ocet wystygnie. Powtarzaj zabieg aż do skutku.
Możesz też wypróbować inny przepis: zmieszaj 100 ml octu z 1/2 łyżeczki olejku eukaliptusowego, 1/2 łyżeczki olejku cytrynowego i 1/4 łyżeczki olejku lawendowego. Spryskaj płynem szafki.
Zapachy i nie tylko
Mole nie znoszą woni cytrusów. Jeżeli ponabijasz goździki w pomarańczę i wysuszysz ją, odstraszysz szkodniki. Skuteczne będzie wykorzystanie naparu z goździków, mięty bądź liści laurowych. Gorący płyn należy postawić w regale i pozostawić do ochłodzenia.
Mole spożywcze przepędzi zapach wanilii - umieśćmy w szafce spożywczą esencję. Warto też wykorzystać suszarkę do włosów: potraktujmy nią wszystkie szczeliny i zakamarki w szafkach (mole nie lubią ciepła).
Możemy też przykleić po wewnętrznej stronie drzwiczek i półek dwustronną taśmę klejącą - będzie lepem na owady.