​Rozgrzewająca dieta na jesienne chłody

Gdy za oknem chłód i plucha, mamy większy apetyt i jemy więcej m.in. dlatego, by się rozgrzać. To błąd, za który przyjdzie nam zapłacić dodatkowymi kilogramami. Naukowcy mówią jasno: jesienią i zimą potrzebujemy dokładnie tyle samo kalorii, co latem. Dlatego gdy jest nam zimno, nie powinnyśmy jeść więcej, tylko inaczej. Każdy posiłek to praca związana z trawieniem i przyswajaniem składników pokarmowych, co pobudza przemianę materii i po prostu... rozgrzewa.

article cover

​Rozgrzewająca dieta na jesienne chłody

Soczewica 

Jest idealna na rozgrzewającą i wzmacniającą zupę. Dostarcza sporo pełnowartościowego białka roślinnego, syci, ale nie tuczy. Da nam też dużo błonnika (przyspiesza przemianę materii) oraz komplet witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy i poprawiają nastrój. 

Źródło: Świat i Ludzie
Płatki owsiane 

Dają błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Rano zjedz owsiankę z miodem, suszonymi owocami, orzechami i rozgrzewającym cynamonem.
Dynia

Jest idealna na lekko pikantną zupę krem, która świetnie rozgrzewa i wzbogaca menu w witaminę A. Ta zaś dba o prawidłowe funkcjonowanie nabłonka wyścielającego drogi oddechowe. Jest on barierą, która zapobiega przenikaniu chorobotwórczych drobnoustrojów do organizmu. Gotowanie, duszenie i pieczenie dyni nie niszczy jej prozdrowotnych właściwości. By w pełni je wykorzystać, dodaj odrobinę oliwy lub oleju - zwiększysz przyswajanie witaminy A.
Kurkuma

Zawiera kurkuminę - to silny antyoksydant. Działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Usprawnia również pracę układu pokarmowego, mózgu, oczyszcza organizm z toksyn oraz spowalnia procesy starzenia i przyspiesza metabolizm. Przygotuj napój ze szklanki wrzątku, 1/4 łyżeczki kurkumy, 2 plasterków świeżego imbiru, soku z ćwiartki cytryny oraz szczypty pieprzu cayenne (wzmacnia działanie kurkuminy). Gdy przestygnie, dodaj łyżeczkę miodu i wypij.
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas