Sześć sposobów, aby zachować dobry wzrok na lata

Oczy ma się jedne na całe życie. Dlatego też należy o niego szczególnie dbać. Poznaj sześć sposobów, aby zachować dobry wzrok na lata.

article cover
123RF/PICSEL

Sześć sposobów, aby zachować dobry wzrok na lata

Pestki dyni

Zawierają luteinę oraz zeaksantynę, które są naturalnymi składnikami barwnika plamki żółtej i chronią siatkówkę oka przed promieniowaniem UV. Słowem, doskonale wpływają na wzrok.

Dlatego warto każdego dnia schrupać pół szklanki nasion dyni, najlepiej ekologicznych, które nie są powlekane szkodliwym dwutlenkiem siarki.

Można też dodawać je do sałatek lub surówek, a nawet sypać do zupy.
Brokuły

Jest w nich antyoksydant o nazwie sulforafan. Zauważono, że potrafi on chronić komórki oka przed zniszczeniem i w ten sposób zapobiegać ślepocie. 

Aby organizm dobrze przyswoił ten ceny składnik, trzeba prawidłowo przygotować brokuły.

Należy je wrzucić do wrzącej, osolonej wody na zaledwie trzy minuty. Gotowane dłużej tracą swe właściwości (m.in. przeciwrakowe).

Jeśli chcesz zachować dobre zdrowie, jedz jeden gotowany brokuł raz w tygodniu.
Czarna jagoda

Podczas II wojny światowej polscy lotnicy zjadali przed lotami słoik konfitur jagodowych. Twierdzili, że dzięki temu lepiej widzą, zwłaszcza w nocy. Po latach naukowcy udowodnili, dlaczego tak się dzieje.

Czarna jagoda poprawia widzenie poprzez stymulację tej części mózgu, która odpowiada za przetwarzanie obrazu, jaki dociera z oczu. Poza tym wpływa korzystnie również na funkcjonowanie pamięci.

Aby tak się stało, warto zjeść dwa do trzech razy w tygodniu garść jagód. Kurację
należy stosować trzy do czterech razy w roku przez co najmniej miesiąc.
Szafran

Pomaga zachować dobry wzrok na długie lata. Badania udowodniły, że ta przyprawa chroni przed pojawieniem się takich groźnych dla oczu chorób, jak jaskra i zaćma. 

Dlatego herbatkę z szafranu warto pić – w ramach profilaktyki – raz dziennie. Wystarczy odrobinę suszu (tyle, ile zmieści się na czubku łyżeczki) zalać trzema czwartymi szklanki ciepłej wody i parzyć przez 10-15 minut, aż napar naciągnie.

Napój poprawia nie tylko wzrok, ale też likwiduje stan zapalny w organizmie i obniża
poziom cholesterolu
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas