Ulubione zupy Polaków. Dlaczego warto je jeść?

Z badań przeprowadzonych przez "Puls Biznesu" wynika, że Polacy spożywają najwięcej zup na całym świecie. To świetna informacja, bo odpowiednio przygotowane, mogą być bardzo zdrowe.

123RF/PICSEL

Ulubione zupy Polaków. Dlaczego warto je jeść?

W tym zestawieniu nie mogłoby zabraknąć grochówki. Tą tradycyjną zupą bez wątpienia można się najeść do syta. Ma wspaniały zapach. 

Co ciekawe, jest również bardzo zdrowa. Wegetarianie powinni ją pokochać, w końcu jej głównym składnikiem są rośliny strączkowe, które zawierają sporo białka i błonnika, który jest dobry dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu. 

Z jej spożywaniem nie należy jednak przesadzić. W przeciwnym razie mogą pojawić się niechciane wzdęcia.
Do ulubionych zup wielu Polaków w ostatnim czasie dołączyła również ta z dodatkiem brokułów. Choć dla niektórych konieczność spożywania tych warzyw jest koszmarem z dzieciństwa, warto jest się przełamać. 

Brokuły to prawdziwa bomba witaminowa. Spożywanie 200 gramów tego warzywa dziennie, pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Zawierają również sporą dawkę potasu, żelaza, wapnia, magnezu, wapnia i kwasu foliowego. 

Zupa krem z brokułów jest smaczna i syta. Będzie więc idealna na obiad.
Zupa ogórkowa jest dobra na każdą porę roku. Ma wyrazisty smak, wspaniale pachnie, a przy okazji zawiera wiele witamin.

Dzięki temu, że składa się przede wszystkim z kiszonych ogórków, zawiera sporą dawkę witaminy C. Poza tym jest lekka, więc idealnie sprawdzi się jako posiłek dla tych, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. 

Aby zupa była bardziej syta, poleca się podawać ją z grzankami lub niewielką ilością śmietany. Można też w trakcie gotowania dodać do niej parę ziemniaków. Będzie wtedy bardziej gęsta.
Barszcz to tradycyjna potrawa, którą najczęściej spożywamy 24 grudnia. Czerwony barszcz sprawdzi jednak się nie tylko na wigilijnym stole. Warto jest jeść go również na co dzień.  

Jedną z największych zalet tej zupy jest to, że zawiera ona  betainę, która nie tylko odpowiada za wyjątkową barwę wywaru, ale również przeciwdziała wolnym rodnikom. 

Osoby, które regularnie jedzą barszcz, mogą więc zauważyć u siebie poprawę wyglądu skóry i włosów. Jego spożywanie zaleca się też osobom zmagającym się z anemią i cukrzycą.
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas