Gluten czai się wszędzie!

Jest silnie uczulający i występuje w bardzo wielu produktach! Jak uniknąć kontaktu z glutenem?

123RF/PICSEL

Gluten czai się wszędzie!

- Odstaw zboża! Należy unikać pszenicy, żyta, jęczmienia, a najlepiej i owsa. Niestety powszechnie występują one nie tylko w pieczywie i makaronach, ale także w piwie i zbożowych wyrobach spirytusowych. Jedz więcej ziemniaków i kasz – gryczanej i jaglanej!
Gluten potrafi popsuć życie! U osób z nietolerancją powoduje alergię pokarmowe, co objawia się bólami brzucha, stawów, głowy, przewlekłym zmęczeniem, wzdęciami, biegunkami. W najgorszym razie może się rozwinąć celiakia, co oznacza poważne uszkodzenia jelit. Jeśli objawy brzmią znajomo, odstaw gluten.
- Gluten jest wszechobecny, często w formie ukrytej. Może się pojawiać w sklepowych kiełbasach, szynkach, konserwach mięsnych, rybnych i warzywnych, serkach, słodyczach, majonezie, koncentratach spożywczych. Pamiętaj więc, by zawsze uważnie czytać etykiety kupowanych produktów. A najlepiej szukaj takich, które są oznaczone na opakowaniu znakiem przekreślonego kłosa i napisem gluten free.
- Gluten mogą zawierać nawet kosmetyki: szminki, pasty do zębów.

- Dla poprawy funkcjonowania jelita cienkiego i całego układu pokarmowego używaj częściej ziół i przypraw: mięty, kopru włoskiego, bazylii, kurkumy, liści laurowych, majeranku, imbiru, chrzanu, pieprzu, rozmarynu.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas