Kiszone buraki: Witaminowa bomba na zimę

Kiszone buraki to bogactwo witamin, minerałów i cennych dla organizmu substancji odżywczych. Warto sięgać po nie w sezonie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność i zachować zdrowie.

123RF/PICSEL

Kiszone buraki: Witaminowa bomba na zimę

Kiszonki są nieodzownym elementem zimowej diety. Kiszenie to również jedna z najstarszych metod zabezpieczania żywności przed psuciem się, a zachodzące podczas niej procesy sprawiają, że jedzenie jest bardzo zdrowe. Powstały w trakcie kiszenia kwas mlekowy świetnie wpływa na ludzki organizm i wspomaga jego pracę.
Buraki kiszone poleca się najczęściej jako remedium na kaca, ponieważ dostarczają nam mnóstwo witamin. Usuwają również z organizmu wolne rodniki, a tym samym opóźniają powstawanie procesów nowotworowych.

Wzmacniają odporność i ułatwiają odbudowę flory jelitowej. Bakterie otrzymane w trakcie procesu fermentacji chronią ciało przez grzybicami i mają silne właściwości przeciwwirusowe.
Słoik kiszonych buraków można z łatwością przygotować w domu. Jak się za to zabrać?

Zaopatrzcie się w odpowiednie naczynie, w którym ukisicie warzywa. Następnie obierzcie, umyjcie i pokrójcie w plasterki 3 kg buraków. Całość zalejcie solanką i doprawcie: pieprzem, trzema listkami laurowymi, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i główką czosnku. Gotowe warzywa dociskamy talerzykiem. Uchronimy wtedy kiszonkę przed pleśnią. Następnie przykrywamy naczynie gazą i odstawiamy na 4-7 dni.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas