Tak rujnujemy sobie zdrowie z samego rana!

Statystyki są bezlitosne: aż 20 proc. Polaków nie jada śniadań. Unikanie tak ważnego posiłku skutkuje rozwojem poważnych chorób. Ale to nie wszystkie błędy, które popełniamy z samego rana. Tych przyzwyczajeń powinniśmy się natychmiast pozbyć.

article cover
123RF/PICSEL

Tak rujnujemy sobie zdrowie z samego rana!

Jedzenie w pośpiechu

Najczęstszym błędem popełniamy rano, jest jedzenie śniadania w pośpiechu. Nie mamy czasu, żeby spokojnie skonsumować posiłek, ponieważ wolimy przeznaczyć go na inne czynności. Życie w pędzie nie służy zdrowiu. Prowadzi do problemów z trawieniem, chorób serca, cukrzycy oraz nadwagi.

Wybierając szybkie śniadania, sięgamy często po fast foody: gotowe, zapakowane kanapki lub kaloryczne batoniki. Takie posiłki powodują, że czujemy sytość, ale tylko na krótki czas.
Unikanie spożywania śniadania

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dodaje nam energii, pomaga uzupełnić niedobory i zapobiega nagłym skokom poziomu glukozy we krwi. Gdy rezygnujemy ze śniadania, pozbywamy się możliwości na lepszy start każdego poranka. Szybciej się męczymy, trudniej nam się myśli i rozwiązuje problemy w pracy czy szkole. 

Unikanie śniadań spowalnia również metabolizm, a co za tym idzie, prowadzi do odkładania się w organizmie tkanki tłuszczowej, nadwagi, a później otyłości.
Słodkie śniadania

Słodkie śniadania nie tracą w polskich domach na popularności. Zajadamy pierwszy głód ciastkami, drożdżówkami, goframi lub naleśnikami udekorowanymi na wierzchu grubą posypką z cukru pudru, czy czekoladowego smarowidła. Takie posiłki składają się wyłącznie z cukrów prostych, które organizm spala w szybkim tempie, a my niedługo po zjedzeniu śniadania odczuwamy głód.
Nie musicie rezygnować z porannych słodkości. Wystarczy, że połączycie je z pełnowartościowymi składnikami. Możecie przygotować samodzielnie dżem lub konfitury i smarować nimi wieloziarnisty chleb. Nie zapomnijcie także o maśle. Dostarczycie wtedy do organizmu witaminy, które będą mogły rozpuścić się tłuszczach, białko oraz węglowodany.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas