Ukryta cena przysmaków

Powoli oswajamy się ze świadomością, jak duży wpływ na kondycję planety mają nasze codzienne wybory. Uważnie warto przyglądać się jednak nie tylko kwestii transportu, odpadów i ogrzewania domu, ale i temu, co każdego dnia kładziemy na talerzu. Co więcej: jeśli dziś sami nie zaciśniemy pasa, natura prawdopodobnie wkrótce zrobi to za nas.

123RF/PICSEL

Ukryta cena przysmaków

Na koniec, ciekawostka: jeśli sami nie zaciśniemy pasa, do rewizji jadłospisów może zmusić nas natura. Eksperci prognozują, że zmiany klimatyczne doprowadzą do znaczących zmian w globalnym systemie upraw i dystrybucji towarów. Na liście produktów, które w ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat, mogą zniknąć z naszych stołów (lub osiągną horrendalne ceny) znajdują się m.in. winogrona, owoce pestkowe, fistaszki, banany, kawa, kakao i ciecierzyca. 

Dlaczego akurat z tymi gatunkami prawdopodobnie przyjdzie nam się pożegnać? Ich uprawa wymaga bowiem bądź dużej ilości wody bądź stabilnej temperatury. A o oba te czynniki, w kolejnych dekadach będzie prawdopodobnie coraz trudniej.
Na nielegalnym pozyskiwaniu ziemi się nie kończy: uprawa awokado pochłania gigantyczne ilości wody. Do wyprodukowania jednego kilograma tego owocu potrzeba 600 litrów H2O (więcej „piją” tylko migdały). Do degradacji środowiska przyczyniają się również wykorzystywane w procesie uprawy pestycydy oraz ślad węglowy, związany z transportem awokado do odległych części świata. 

Na tym problemy się nie kończą: część terenów, na których uprawiane jest awokado, znajduje się pod kontrolą… karteli narkotykowych. Przestępcze organizacje zmuszają rolników do płacenia dodatkowych „podatków” i rezygnowania z części dochodów. Przypadki zabójstw tych, którzy nie chcą układać się z przestępcami, nie należą do rzadkości.
Awokado

Obiekt kulinarnej fascynacji millenialsów i ulubieniec dietetyków. Nic dziwnego: awokado jest nie tylko smaczne, ale również zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, takich jak  potas, miedź, fosfor, magnez, żelazo, witaminy A, C, E i K oraz kwas foliowy.  Zdawałoby się: ideał. Tyle tylko, że ten ideał do Europy trzeba sprowadzać z drugiego końca świata. 

Ekolodzy już od jakiegoś czasu alarmują, że pod uprawę awokado wycina się ogromne połacie lasu w Meksyku i Peru, często z naruszaniem prawa.
Kawa to drugi najczęściej sprzedawany produkt na świecie (pierwsze miejsce należy do ropy naftowej), ale popularność ma swoje konsekwencje. Uprawy tej rośliny są jedną z głównych przyczyn wycinania lasów m.in. w Brazylii. Jej monokulturowe uprawy nie tylko zaburzają funkcjonowanie ekosystemu – zwierzęta zamieszkujące las, tracą swoje naturalne siedlisko, ale również wyjaławiają ziemię.
+7
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas