10 niezwykłych właściwości kaszy
Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?
Odkwasza
Chroni przed zakwaszeniem organizmu, które często prowadzi do rozwoju takich chorób, jak alergia, astma, miażdżyca, zapalenie stawów, wrzody żołądka, a nawet nowotwory. Oczyszcza ze złogów i toksyn po antybiotykach i innych lekach.
Nie zawiera glutenu
Polecana jest osobom cierpiącym na jego nietolerancję i chorym na celiakię. To ważny składnik diety bezglutenowej.
Chroni stawy
Zawiera unikatową krzemionkę, która chroni i regeneruje kości i stawy. Wzmacnia też naczynia krwionośne i zapobiega miażdżycy. Regeneruje włosy i paznokcie. Uelastycznia skórę.
Poprawia pamięć i koncentrację
Zawiera lecytynę, substancję, która korzystnie wpływa na pracę mózgu. Chroni przed rozwojem choroby Alzheimera i przed demencją.
Jest lekkostrawna
Lekarze polecają ją w chorobach przewodu pokarmowego, np. w zaparciach, wrzodach żołądka i grzybicach typu kandydoza.
Dodaje energii
100 g kaszy to prawie 378 kcal oraz 10 g niezwykle wartościowego białka. Właśnie z tego względu zaleca się ją osobom osłabionym i wegetarianom.
Działa antystresowo
Jest bogatym źródłem magnezu, potasu i witamin z grupy B. Składniki te wzmacniają układ nerwowy, łagodzą stany depresyjne i lękowe. Sprawiają, że lepiej radzimy sobie ze stresem.
Pomaga schudnąć
Substancje aktywne zawarte w kaszy poprawiają przemianę materii. Dlatego dietetycy polecają kaszę jaglaną osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Zwalcza wirusy i bakterie
Usuwa nadmiar śluzu z organizmu, który jest przyczyną częstych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.
Spowalnia starzenie się
Dzięki związkom antyoksydacyjnym hamuje niszczące działanie wolnych rodników.
9/2016 Rewia